Пазарът на недвижими имоти и в Европа, и в Америка ще остане в криза през 2013 г. Това каза пред журналисти Флавио Гонсага Нунес от Бразилия, който е новоизбран президент на Международната федерация по недвижими имоти (FIABCI).

Нунес, който е на първото си посещение в България, обясни, че ще поеме поста от май следващата година, предаде БТА. Експертът каза, че България им големи предимства като туристическа дестинация - с много минерални извори, ски и спа курорти, както и развита игрална индустрия.

В Европа, както и в САЩ, има проблем с ликвидността на имотите и с финансирането на сделките заради икономическата криза, обясни експертът.

При новите играчи в бизнеса с недвижими имоти, като Китай, например, също се наблюдава спад в търсенето, посочи новоизбраният президент на международната федерация. Той подчерта обаче, че при наличие на свободни финанси и сега може да се сключат добри сделки, защото цените на имотите, по думите му, в цял свят са "пресирани".

В Бразилия всеки инвеститор е добре дошъл, макар че в някои области, като телекомуникациите и покупката на земя, има ограничения за чужденците, посочи Нунес. Ограниченията може да са в размера на парцела и в целта на инвестицията - предпочита се тя да е в селското стопанство или за развитие на селищата.

Общините в Бразилия сами определят какъв процент от земята може да бъде продадена на чужденец - и ако е надхвърлен определеният лимит, продажбата може да бъде отказана, посочи Нунес.

Правилата за строеж по бреговата ивица на Атлантическия океан са много специфични. В Бразилия крайбрежната зона е точно 33 метра от самия бряг. Ако чужденец поиска да купи парцел с инвестиционна цел в тази зона ще е нужно специално разрешение на президента на страната, поясни Нунес.

Ако човек обаче реши да си купи само апартамент или друг ваканционен имот, то ограничения няма, добави Нунес. Бразилия разполага с огромна брeгова ивица - дълга над пет хиляди километра. В урбанизираните райони и най-вече в големите градове цената на квадратен метър жилищна площ по бреговата ивица няма е да е по-ниска от 5 хиляди щатски долара, подчерта Нунес.

Флавио Гонсага Нунес ще участва днес в Общото годишно събрание на Сдружение ФИАБЦИ-България. Той ще направи презентация за пазара на недвижими имоти в неговата държава Бразилия и ще обсъди възможностите за съвместен бизнес с българските си партньори. Нунес ще изложи на Общото събрание и програмата си за развитие на FIABCI по време на едногодишния си мандат.