Преди около седмица станахме свидетели на нещо, което не се беше случвало от поне пет години насам – понижаване на офертните цени на едностайните, двустайните и тристайните имоти до нива под 700 евро за кв. м.

Това обаче не успя да се запази като тенденция и цените на трите типа имоти отново се върнаха над психологическата граница.

Нещо повече – едностайните се повишават до нива от 711 евро за кв. м, или ръст от 2.7% за последния един месец.

Офертните цени на двустайните имоти в столицата губят 0.7% от стойността си до ниво от 702 евро, докато тристайните поскъпват с 1.2% за последните тридесет дни до 708 евро за кв. м.

На фона на значителното поскъпване на едностайните, нивата на търсените им наеми за квадратен метър се понижават с 3.4% през последния месец до 3.53 евро за кв. м.

Търсените наеми на двустайните са се повишили с 0.2% до 3.31 евро за кв. м., докато значително по-голямо е повишението при наемите на тристайните имоти – с цели 4.7% до 3.17 евро за кв. м, според статистиката на един от водещите сайтове за недвижими имоти у нас.

Три квартала се отличават с търсени цени на едностайните от над 1000 евро за кв. м и това са: "Изгрев" със средна цена от 1 500 евро за кв. м, "Изток" с 1 020 евро за кв. м и "Хиподрума" с 1001 евро за кв. м.

Най-високият търсен наем за едностаен откриваме в "Дианабад" при ниво от 5.05 евро за кв. м, докато при двустайните е в "Бояна" с търсен наем от 6.8 евро. Най-високите търсени наеми са в "Оборище" при нива от 5.12 евро за кв. м.

При двустайните най-скъпо се предлагат в "Иван Вазов" при нива от 1 085 евро. В същия квартал се предлагат и най-скъпите тристайни имоти с търсени цени от 1 285 евро за кв. м.