Кризата на пазара на недвижими имоти доведе до спад в търсенето на станалите популярни в последните години ваканционни имоти по морето. Цените на парцелите в близост до морето, подходящи за строителство на къщи, също последваха тази тенденция. И в двата града се търсят евтини парцели с площ около 500-1000 за кв. м, сочат данни на агенция "Форос", предоставени на Profit.bg.

Във Варна търсенето е на цени около 30 - 40 евро за кв. м, като максималната цена може да достигне 50 евро само при условие, че парцелът е наистина много. Освен това се търсят уредени парцели край асфалтов път, с ток, вода, канализация и морска панорама, в близост до спирка за целогодишно живеене.

За съжаление е много трудно да бъде намерен парцел с подобни параметри на тези цени и ако излезе нещо, то веднага се купува. В момента търсене на парцел с инвестиционна цел на практика няма.

Най-високата цената на парцелите във вилните зони около Варна държат Златни пясъци - 600 евро за кв. м. След това се нареждат парцелите в Калата - 150 евро за кв. м. и Евксиноград - 125 - 130 евро за кв. м

В Бургас търсенето е за парцели на цена до 10, максимум 15 евро за кв. м, като най-предпочитаните вилни зони са м-ст Кукубаир до Созопол, където цените на парцелите са около 25 евро за кв.м и м-ст Росенец в близост до Рибаското селище между Созопол и Крайморие, където цените са около 35 евро за кв. м.

Като цяло сделките се реализират трудно, тъй като купувачите търсят евтини и напълно уредени парцели, докато продавачите не са мотивирани да продават на по-ниски цени и предпочитат да изчакат.

Това е така, защото по-голямата част от парцелите са наследствени, а не са закупени с цел инвестиция и реализиране на доходност, и за разлика от жилищните имоти, не са обременени с ипотеки, които да принуждават техните собственици да продават точно сега.