Най-скъпите недвижими имоти в Съединените щати са в щатите Ню Йорк, Ню Джърси и Калифорния, според класация на сп. Forbes, цитирана от ИТАР-ТАСС.

На челно място е градчето Алпайн (Ню Джърси), на 30 км от Манхатън. Там са се установили да живеят чернокожият певец и композитор Стиви Уондър, звездата на хип-хопа Шон "Диди" Комбс и актьорът Крис Рок. Средната стойност на едно жилище в Алпайн (пощенски код 07620) достига 4.14 млн. долара.

Рейтингът на пощенските кодове на населените места, където квадратен метър площ е на цената на златото, е поместен днес в сп. Forbes. Неговите експерти присъждат второ място на Адъртън в щата Калифорния. Там продажната цена на жилище може да достигне 3.85 млн. долара.

Почетното трето място в списъка заема районът Уест-Вилидж в долната част на Манхатън със средна цена от 3.5 млн. долара.

Кризата на жилищния пазар в САЩ се е отразил на цените в класацията на списанието за 100 населени места, където средно за една година стойността на недвижимите имоти е спаднала със 7 процента.

В Алпайн спадът е 23 на сто, а в Адъртън - 24 процента. Има обаче и изключения: в нюйоркския Уест-Сайд и в калифорнийския Дуарте жилищата са поскъпнали съответно с 4 и 18 процента.

Източник: БТА