Драконовски мерки за проверка на имотите, които надминаха и тези при социализма, предложи новият правосъден министър Диана Ковачева, цитирана от в. Стандарт.

Имуществото над 250 хил. лв., чийто произход не може да бъде доказан, ще попада под ударите на новия закон за конфискацията. Отнемането му ще става от граждански съд и след повдигнато обвинение, съобщи Ковачева.

За какво имаме данъчни, финансово разузнаване и икономическа полиция, че се налагат толкова жестоки специални мерки за проверки на доходи и имоти, коментираха веднага експерти.

По-късно вчера проектът бе внесен в парламента от председателя на групата на ГЕРБ Красимир Велчев. За "Стандарт" той обясни, че срокът, в който ще се проверява за незаконно забогатяване, ще е 10 години назад.

В предишния вариант на закона, който управляващите не приеха, срокът бе 20 години. След като комисията за конфискация бъде сезирана, тя ще има 3 месеца срок, за да каже дали има основание за повдигане на обвинение за незаконно забогатяване.

"Законът няма да се използва за разчистване на сметки и изнудване", категоричен бе Велчев. Той добави, че запор на имуществото ще започва от обвинителния акт, а не от сезирането на комисията "Коларов". Законопроектът предвижда още да се избере отново спецкомисия по конфискация.

Председателят ще се предлага от премиера, а останалите четирима членове ще се избират от парламента. Според запознати Бойко Борисов ще предложи отново за председател Тодор Коларов. А при избора на членове елегантно ще се подменят тези, с които Коларов не може да се сработи.

Той публично неведнъж е критикувал Николай Желев и Красимир Тодоров. През лятото Коларов ги призова да подадат оставки, но това не се случи. "За двата месеца се убедих, че няма реформаторско мнозинство в комисията. Двамата от парламентарната квота бяха пасивни наблюдатели. Не подкрепяха намаляването на разумните разходи, включително и на заплатите", каза тогава Коларов.

В началото на юли 2011 г. парламентът отхвърли на първо четене проекта на правителството за конфискация на имуществото, който бе известен като закон "Попова".

Едва 71 народни представители подкрепиха текстовете, лансирани от тогавашния правосъден министър Маргарита Попова. Новият закон за конфискацията е приоритет на ГЕРБ и е амбицията му е да бъде приет преди доклада на ЕК през юни.