Цените на жилищата във Великобритания са нараснали с 1.1 процента през октомври, което е най-голямото увеличение от четири месеца, а на годишна база увеличението достига 9.7

процента, съобщи Националната асоциация на строителите (Nationwide building society - NBC), цитирана от Ройтерс.

Увеличението през октомври е най-силното от юни и бе отчетено след повишение от 0.7 на сто през септември, когато годишният растеж бе 9 на сто - най-ниският за годината. Средната цена на жилище през октомври се е повишила до 186 044 бр. лири.

Резултатите са в силен контраст с информация, публикувана неотдавна, според която жилищният пазар намалява динамиката си в отговор на по-високите разходи по кредитите и надхвърлят доста прогнозите на анализатори за повишение от 0.3 на сто за месеца и годишно увеличение от 8.6 на сто.

Главният икономист от Националната асоциация на строителите Фионуала Ърли коментира обаче, че ще бъде погрешно да се мисли, че жилищният пазар е неподатлив на забавяне.

Увеличението на годишния темп временно прекъсва забавянето на повишението на цените, което отчетохме след юни, но едва ли ще даде начало на нова възходяща тенденция, казва тя.

Повечето водещи индикатори за жилищния пазар продължават да бележат спад. Одобренията на ипотеки намаляват след високите стойности, отчетени неотдавна, на фона на по-слабото търсене и по-строгите критерии за кандидатите за кредит с по-рискова кредитна история.