Опасна сграда събарят в София

1926
Опасна сграда събарят в София

© Pixabay

Правителството прие решения, с които на общините Плевен и Червен бряг беше прехвърлена собствеността на четири професионални гимназии – „Захарий Зограф“ и „Луи Пастьор“ в Плевен, „Александър Стамболийски“ в с. Чомаковци и „Юрий Гагарин“ в Червен бряг.

Досега сградите са били публична държавна собственост, управлявани от Министерството на земеделието, храните и горите. Промяната се прави поради преобразуването на училищата в общински.

С друго решение правителството обяви за частна държавна собственост имот, предоставен за управление на Медицинския университет в София, и даде съгласието си висшето училище да премахне сградата. Тя е в недовършен „груб строеж“ от 20 години, с множество дефекти по конструктивните елементи, което я прави опасна.

Безвъзмездно на община Камено за срок от 10 години беше предоставено управлението върху крепостта „Русокастро“. По този начин местната власт ще има възможност да реставрира, експонира и поддържа археологическия обект за развитие на културния туризъм в региона.

Министерският съвет реши още община Карнобат да получи държавен имот с площ 236 кв. м и двуетажна сграда за обособяване на детска млечна кухня и осигуряване на офиси за общинската администрация.

Националната агенция за приходите получава правото на управление върху четири помещения в административната сграда на пл. „Св. Иван Рилски“ №1 в Перник. Те се ползват от служителите в местния офис на НАП.

Министерският съвет даде съгласието си „Български пощи“ ЕАД да продаде два апартамента в Стара Загора. Заявления за покупка на жилищата са подали наемателите им – дългогодишни служители на дружеството. Те им бъдат продадени на цени, не по-ниски от определените от независим оценител, съгласно разпоредбите на Закона за държавната собственост и Правилника за прилагането му.

Прието беше и решение за отчуждаване на части от имоти – частна собственост, които ще бъдат засегнати при изграждането на защитен лесопояс в междугарието Черноград - Айтос на територията на землищата на с. Тополица и с. Черноград, община Айтос.

Обектът е част от проекта за строителство на участъци по жп линията Пловдив – Бургас. Средствата за обезщетяване на собствениците или правоимащите лица на засегнатите имоти са за сметка на Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

Направени бяха промени в три решения на Министерския съвет.

С първото се изменя предназначението на имоти, прехвърлени в собственост на община Стара Загора през 2015 г. Вместо за дом за стари хора, те ще бъдат използвани за изграждане на социални жилища за лица в неравностойно положение по проект, реализиран от местната власт.

В решение от 2013 г., с което имоти – частна държавна собственост, се прехвърлят безвъзмездно в собственост на община Ивайловград, отпадат имотите със срутени сгради, които не съществуват на терен.

Третата промяна е в решение от 2015 г. за едновременно намаляване и увеличаване на капитала на „ВиК” ЕАД – Бургас. С нея се отстранява допусната фактическа грешка по отношение на притежаваната от дружеството собственост.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg