С решения на правителството пет общини получават имоти – публична и частна държавна собственост, за решаването на проблеми от местно значение.

На община Русе е предоставено безвъзмездно правото да управлява имот в местността „Текето“ край с. Николово. Имотът с площ 36.7 дка е връзка между язовирите „Николово” и „Образцов чифлик“. След обследване на хидротехническите съоръжения, общината ще възстанови проводимостта на речното легло, което се намира в него.

Община Мездра получава терен на ул. „Св. Патриарх Евтимий“ №2 в града за обособяване на площадка за безвъзмездно предаване на едрогабаритни, опасни и други отпадъци от домакинствата.

На община Харманли е прехвърлено правото са собственост върху гараж на пл. „Възраждане“ №1, заедно със съответните идеални части от отстъпеното право на строеж.

В имот от близо 20 дка и с построени в него сгради, предоставен на община Плевен, местната власт ще може да изгради приют за безстопанствени животни. Имотът се намира на ул. „Д-р Г. М. Димитров“ №106 в града.

Правото на собственост върху два поземлени имота в местността „Беляновец“ се прехвърля безвъзмездно на община Свищов. Имотите с обща площ 10 дка ще се използват за закриване и рекултивация на депото за твърди отпадъци – проект, свързан с прилагане на националната стратегия в областта на управление на отпадъците и с регионалната система за отпадъци.

С друго решение на областния управител на Пловдив се предоставя за управление имот, чийто статут правителството променя от публична в частна държавна собственост. Теренът от 2 дка в землището на Пловдив е с отпаднала необходимост за агенция „Пътна инфраструктура“.