Пазарът на ипотеки – София, големите градове и всички останали

12329
Пазарът на ипотеки – София, големите градове и всички останали

© Pixabay.com

Шестте най-големи града в страната по брой на населението формират над 50% от бизнеса на банките - от гледна точка на ипотечното кредитиране.

Справка на Profit.bg, по данни на имотния регистър към Агенцията по вписванията, сочи, че учредените ипотеки (законни и договорни) през третото тримесечие на 2017 г. достигат малко над 16 000.

Това е с 25.9% повече спрямо година по-рано, когато статистиката отчита сключването на 12 716 ипотеки.

Ръстът за шестте най-големи града на страната пък е от 24.51%, сочат нашите изчисления.

Най-голям ръст през третото тримесечие на 2017 г., спрямо сравнимия период на година по-рано, се отчита в Пловдив (31.90%), София (28.38%) и Бургас, където се набюдава повишение от над 21%.

Двуцифрени повишения има и на останалите шест ключови за банките пазари – Варна и Стара Загора реализират ръст от 17 и 16%, а в Русе – малко над 10 на сто.

Статистическите данни сочат още, че шестте големи града формират 53.65% от ипотеките в страната за изминалото тримесечие.

Общият брой на законните и договорни ипотеки от началото на годината вече е 44 855 спрямо 35 055 за година по-рано. Или иначе казано, по този показател до момента се отбелязва повишение от близо 28% (27.96 на сто).

Повишенията при кредитирането, от една страна, в последните месеци се дължат на ниските лихви, предлагани от банките, а от друга страна - бумът на пазара на имоти в големите градове, където част от хората придобиват жилища или с цел живеене, или за да го ползват като инвестиция с цел отдаване под наем.

Именно последната, за момента по-малобройна група, избира този вид вложение - на фона на ниските лихви, предлагани от банките по депозитите в момента в страната.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg