По-малко ипотеки при покупки на имоти от началото на 2020 г.

1069
По-малко ипотеки при покупки на имоти от началото на 2020 г.

© Pixabay

Рекордно ниските лихви по ипотечните кредити позволиха на доста хора да купят имот с помощта на заем от търговските банки.

Въпреки достъпния ресурс, на имотния пазар се наблюдава както спад в броя на сделките, така и в покупко-продажбите на имоти с кредит, пресметна Profit.bg.

Днес ще се спрем на топ 5 на имотните пазари в страната - София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора.

Справка на база данни от имотния регистър към агенцията по вписванията показва, че 35.71% от сделките през третото тримесечие идват след сключването на законни и договорни ипотеки.

Това е малко по-малко спрямо 40.17%, отчетени за периода 1 юли – 30 септември на 2019 г.


Най-висок процент на сделките с кредити има в София (50.28%), докато във Варна и Бургас този дял е 28 и 27 на сто. Всяка четвърта сделка в Стара Загора е с кредит, докато в Пловдив този дял е 23 на сто.

Спад спрямо година по-рано се отчита на всички големи пазари, с изключение на Бургас.

Какво сочат данните за деветмесечието?

Спадът в сделките от началото на годината е най-малко във Варна (2.08%), следвано от Пловдив и Стара Загора (по 5%), докато понижението за София и Бургас е от 7.82% и 10.99%.

Коя е предпочитаната валута за кредитите ни?Общо 13.29 на сто от ипотеките днес са в евро, сочат данни на Българска народна банка,

При ипотеките се наблюдава понижение от 8% във Варна и София и двуцифрен спад на останалите три големи имотни пазара. Най-голям спад има в Пловдив (около 16%), докато в Стара Загора и Бургас понижението е от респективно 14.73 и 12.14%.

Каква част от сделките идва чрез учредяването на законни или договорни ипотеки?

Най-голям е този дял за София, където ипотеките формират 50% от сделките за третото тримесечие на годината, но спрямо 55% дял за сравнимия период на година по-рано.

От началото на годината това съотношение за столицата е 52.82%, или малко по-малко спрямо отчетени 52.93 на сто преди година.

Над 30 на сто е този процент във Варна и Бургас, като и там се отчита лек спад спрямо година по-рано. Най-малко кредити при закупуването на имоти ползват в Стара Загора и Пловдив.

Средно за топ 5 на имотните пазари у нас това съотношение е 39.1% срещу 40.64 на сто за година по-рано.

Дали лихвите у нас ще продължат своя спад, както това се наблюдава в САЩ – предстои да видим.

Едно обаче е сигурно – при положение че лихвите достигнат нови рекордни стойности, това ще съживи и сделките с имоти в следващите тримесечия, тъй като все повече хора ще използват евтиния ресурс, за да придобият собствен имот. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg