Много хора може би са озадачени, че движението на лихвите по ипотечните кредити е свързано с нещо, което на пръв поглед няма нищо общо с финансовия свят.

Факт е обаче, че според Федералния резерв на Съединените американски щати епидемията от коронавирус в момента е един от основните рискове за световната икономика, а движението на доходностите по държавните ценни книжа на САЩ доказва тезата на централната банка, пише Kredit.bg.

Доходността по 30-годишните американски облигации падна до ново историческо дъно тази седмица - 1.93%. Това е с 2 базисни пункта под досегашния антирекорд от 1.95 на сто.

В същото време доходността по 10-годишните ДЦК падна с 3 базисни пункта, до 1.49% - най-ниското равнище от ноември насам.

Тревогите за икономическия растеж винаги се отразяват на лихвените равнища, припомнят икономистите. В момента, на фона на бързото разпространение на вируса COVID-19, инвеститорите все по-активно се насочват към т. нар. "активи убежища".

В краткосрочен план това оказва натиск върху лихвите, включително и върху тези по ипотечните кредити.

Данните показват, че лихвите по жилищните кредити в САЩ се движат успоредно с доходността по държавните ценни книжа, което съвпада и с истерията около епидемията.

Първият случай на коронавирус беше регистриран на 31 декември и само два дни по-късно лихвите по фискираните 30-годишни ипотеки се понижиха от 3.9 на 3.86 на сто. Оттогава насам те следват устойчив низходящ тренд и към момента са на ниво от около 3.75%.

Според данните на електронната платформа Bankrate в момента американците имат възможност да се възползват от удобния момент за сключване на ипотеки с фиксирана лихва, тъй като нивата са значително под 4 на сто.

Кредитополучателите, които са склонни да плащат по-висока месечна вноска, могат да получат и още по-добра оферта, тъй като 15-годишните фиксирани ипотеки в момента се предлагат при лихва от малко над 3%.

Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg