От всички аспекти на човешкото ежедневие, които се промениха след избухването на пандемията от COVID-19, едва ли има по-очевиден от начина, по който се храним.

Ресторантите в повечето държави по света останаха затворени в продължение на седмици, а тези, които отвориха врати, работят със силно намален капацитет. Много от техните доскорошни клиенти предпочитат да си стоят вкъщи, за да намалят риска от разпространение на заразата.

На този фон доставките на храна по домовете преживяват истински бум. А един от най-големите имотни магнати в Сингапур иска да се възползва от тази тенденция, като разшири империята си с откриването на над 1000 "облачни" кухни в Азия, Европа и Съединените щати, пише Bloomberg.

36-годишният Кишин Р.К. управлява частния инвестиционен фонд RB Capital, който, заедно с империята на неговия баща Радж Кумар Royal Holdings, притежава 13 офис сгради, молове и хотели в Сингапур. Общото богатство на семейството се оценява на над 3 млрд. долара.

Сега Кишин насочва вниманието си към сектор, който е слабо познат, но в момента се намира "на гребена на вълната". Той възнамерява да засили позициите си на пазара на т. нар. "облачни" кухни.

Очаква се в световен мащаб дой да достигне 72 млрд. долара през 2027 г., след като през 2019 г. оборотите бяха в размер на 43 млрд. долара.

Това са централизирани кухни, които приготвят различни ястия за голям брой заведения, които искат да разширят асортимента си, както и за мобилни приложения за доставка на храна по домовете, които не разполагат със собствени кухненски помещения и персонал.

Облачните кухни могат да приговят абсолютно всичко и то в големи количества. За много от модерните приложения за доставка на храна това вече е предпочитаният модел на работа.

Кръчма пуска ток на посетителите, които не спазват дистанция (снимки)Английски пъб инсталира електрическа ограда пред бара, за да накара клиентите да не се приближават твърде много до персонала

"Инвестицията в "облачните" кухни е възможност да погледнем на имотния пазар от различна перспектива и да генерираме приходи от сегмент, който доскоро беше подценяван", казва Кишин, цитиран от Bloomberg.

Пазарът, към който той се стреми, обаче вече е доста пренаселен. Играчи, като Panda Selected, Deliveroo, Zuul, Kitchen United, вече са с утвърдени позиции на американския пазар.

Бившият изпълнителен директор на Uber Tecnologies Травис Каланик пък финансира проекта City Storage Systems, който управлява "облачни" кухни с пазарна оценка от над 5 млрд. долара.

Кишин Р.К. и неговата стартъп компания TiffinLabs обаче не смятат да се конкурират с големите имена в самата доставка на хранителните продукти.

Неговата идея е да се съсредоточи върху кухните, които да работят за различни заведения, а впоследствие да започнат да предлагат и собствен асортимент под марките Publico Pasta Bar и Huraideu Korean Fried Chicken.