Спад на сделките с имоти в 80% от големите градове

3571
Спад на сделките с имоти в 80% от големите градове

© Pixabay.com

Повишаването на цените на имотите явно се оказва пречка пред част от купувачите в страната.

Данни от Имотния регистър към Агенцията по вписванията сочи спад на броя на сделките през четвъртото тримесечие, но също така и за цялата 2018 г. спрямо сравнимия период на година по-рано.

Ръст се отчита само в два от десетте най-големи пазара на имоти за последните три месеца на годината, което традиционно е най-силното тримесечие у нас. Ето какво още сочат данните:

Четвърто тримесечие


За периода 1 октомври – 31 декември у нас са осъществени 63 048 сделки по покупко-продажба на имоти. Това е с 5.07% по-малко спрямо последните три месеца на 2017 г. Понижението за 10-те най-големи пазара на имоти пък е 5.32 на сто.

Най-голям спад се отчита в Русе (-13.49%), Бургас (-11.45%) и Ямбол (-10.03%). В София сделките са с 3.24% по-малко спрямо четвъртото тримесечие на 2017 г., докато в Пловдив и Варна статистиката сочи за понижения от 7.71 и 4.61 на сто.

Ръст се отчита в Плевен и Несебър, където са закупени 3.54 и 2.23% повече имоти за периода.

Полина Стойкова: Вече не се купува имот на всяка ценаПрез 2019 г. цените на имотите ще претърпят леки изменения, казва Стойкова


2018 г.

Годината стартира ударно за пазара на имоти в страната. Броят на сделките нарасна с 11.53% през първите три месеца на годината. Последваха обаче три поредни понижения на спад, което, в крайна сметка, се отрази негативно и на сделките за цялата година.

През 2018 г. у нас са завършени 212 586 сделки с имоти спрямо 214 385 покупко-продажби за година по-рано. Понижението е от минималните 0.84%, като по всяка вероятност се дължи, както на по-високите цени на имотите в голяма част от градовете, така и на предупрежденията на икономистите за наближаващата рецесия, която възпира определена група от купувачите.

Какво да очакваме от кредитния пазар през 2019 г.? Минимално понижение на лихвите по ипотечните кредити през 2019 г. очакват консултантите на Кредит център


Как е стартирала 2019 г. ще стане ясно в средата на април, когато ще бъдат публикувани данните за първите три месеца. Именно тогава ще се проведе и десетото издание на икономическия форум Шумът на парите, организиран от Profit.bg.

Събитието, насрочено за 16 и 17 април, ще се състои в зала 6 на НДК, а имотните тенденции в страната ще бъдат дискутирани във втория ден на форума. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg