Още от времената на клиповете на Spice Girls кроп топът (или най-просто казано - късият потник) се е превърнал в почти задължителна част от женския парти гардероб.

Сега обаче тази дреха си проправя път и на едно друго, необичайно място – в офиса.

В това няма нищо учудващо. След три години пандемия и локдауни, през които много хора работеха по пижами от дивана, дрехите за офиса станаха доста по-небрежни. Проучване на Gallup International от 2023 г. сочи, че около 30% от дамите вече са склонни да залагат по-скоро на дрехите, които избират за лични срещи и парти, отколкото на характерното по-строго облекло за работното място.

Спортните панталони и маратонките отдавна не са необичайна гледка. Същото обаче сега се случва и с късите изрязани горнища, които се появяват под саката вместо досегашните ризи и блузи - както на светски събития, така и в корпоративния живот.

По този повод The Wall Street Journal се обръща към няколко работещи жени, които правят дисекция на тенденцията. „В момента съм в офиса и нося точно такъв потник“, казва 33-годишната Од Уайт, директор „Комуникации“ в компания Манхатън. Тя допълва, че се радва на удобството на тази дреха, но не забравя и че в този тип обличане има нещо бунтарско.

„Ясно е, че не бива да си показваш корема в офиса. Но има начини за носене на този потник и на работното място“, казва още Уайт.

За нея „начинът“ е съчетаване на тази по-оскъдна дреха от марки като Isabel Marant или Everlane с пола с висока талия, която прикрива повече и компенсира донякъде онова, което потникът разкрива. Така няма проблеми с колеги и ръководители.

Някои по-възрастни жени също са съгласни. „Не бих я носила в съда, но смятам комбинацията панталони с висока талия-блейзър-фина горна част за доста шик за офиса, казва 58-годипната Ейми Уеър, адвокат в Далас. Нейният избор е изрязан пуловер от Brunello Cucinelli.

Думата на стилистите

Наскоро базираната в Лондон дизайнерка Емили Уайкстед включи няколко изрязани горни дрехи в последната си колекция. Нейният аргумент е, че тази дреха „значително модернизира визията“.

Уайкстед препоръчва кроп топовете да се носят с поли с висока талия тип „молив“. Така тялото не е прекалено разкрито, а тоалетът е устойчив на тежките корпоративни изисквания за външен вид.

Нюйоркската дизайнерка Александра О‘Нийл, създател на марката Makarian, препоръчва кроп топът да се носи с широки панталони с висока талия, които обаче не крият извивките на тялото“. Наскоро актрисата Блейк Лайвли се появи с кашмирен топ на Makarian.

Някои жени споделят, че когато носят изрязан топ с панталон с висока талия, изглеждат по-високи. Други казват, че за разлика от ризата, тази дреха не се намачква след цял ден седене на стол. Още едно предимство на топовете е охлаждането, твърди пък пластичният хирург от Ню Йорк д-р Лара Девган. „Ако можех да ги нося вместо болничната униформа, бих го направила“, казва тя пред WSJ.

Getty Images | Ан Хатауей

Какво казват HR експертите?

Робин Хопър, съветник в Society for Human Resource Management в Пенсилвания, се обръща към работодателите:

„Когато става дума за работно облекло, бъдете възможно най-безпристрастни.“

Според нея трябва да има корпоративни правила за дрескода, но те не бива да отразяват просто личните виждания на ръководителите.

При все, че немалко жени биха носили такъв топ на работа, се намират и доста противници на това облекло дори сред представителите на Gen Z.

Наталия Торянски, доскоро офис асистент, се изказа в TikTok против модата на кроп топовете и предизвика немалко негативни реакции срещу себе си.

Тя обяснява, че на предишната ѝ работа дрескодът бил толкова строг, че възрастните служители смятали по-оскъдното облекло за неуважение. За да се избегнат конфликти между колеги от различни поколения, Торянски препоръчва блузи с дължина до бедрата.

„По-безопасно е и все пак изглежда супер готино“, казва тя.