Нов закон в Китай предвижда промени, позволяващи на властите да глобяват и задържат хора, които носят дрехи, "накърняващи чувствата на нацията".

Постоянният комитет на Националния народен конгрес, който представи предложението, се стреми да забрани облеклата и символите, които се считат за "вредни за духа на китайската нация" – формулировка, често използвана за обозначаване на патриотизма или липсата на такъв, отбелязва CNN.

Формулировката на проектоизменението напомня на езика, използван от Пекин за ограничаване на свободата на словото или за отвръщане на предполагаеми обиди от страна на чужди държави и предприятия.

Новото предложение следва поредица от мерки за ограничаване на личния стил през последните години, включително разпоредби, целящи да забранят на артисти с "женствен стил" да участват в предавания, и продължаващата борба с татуировките.

Ако бъде приет, преработеният закон ще направи незаконно "носенето или принуждаването на други хора да носят" обидни елементи на обществени места - въпреки че не се уточнява какъв вид облекло може да бъде забранено. Нарушителите могат да бъдат задържани за срок до 15 дни и глобени с 5000 юана (681 долара).

Проектоизменението е насочено и срещу словото и забранява "производството, разпространението, публикуването и разпространяването на статии", за които се смята, че вредят на "духа" на Китай.

Имитация до най-малкия детайл: Как дизайнерите отвръщат на копията в SheinМного независими дизайнери виждат копия на свои модели на сайта на китайския търговец на дребно на изключително ниски цени. Какво могат да направят?

Правилата са предложени за изменение на Закона за наказанията на администрацията на обществената сигурност на страната, който влезе в сила през 2006 г. Съществуващите мерки вече дават право на полицията да задържа заподозрени за широк кръг престъпления – от вандализъм до нарушения на обществения ред.

Китайският законодателен орган заяви, че през септември ще събира мнения на обществеността по предложението.

Някои китайски потребители изразиха загриженост в социалните медии и призоваха за противопоставяне на проекта. Учени в областта на правото също поставиха под съмнение предложеното изменение и липсата на конкретни насоки.

"Кой ще утвърди духа на китайската нация и чрез какви процедури?", написа в китайската платформа Weibo, подобна на Twitter, професорът по конституционни науки Тонг Зивей от Източнокитайския университет по политически науки и право в Шанхай.

"Ако Постоянният комитет приеме този член в съответствие с настоящия проект, неизбежно ще се стигне до това правоприлагащите органи и съдебната система да арестуват и осъждат хора въз основа на волята на техните лидери, което ще причини безкрайни вреди", предупреди той.

В търсене на равенство: Китай лишава от екстри финансовия си елитМерките включват намаляване на заплатите и бонусите, както и забрана на скъпите дрехи, пътувания и развлечения

Междувременно професорът по наказателно право Лао Донгян от пекинския университет "Цинхуа" заяви, че законът може да се окаже нарушение на правата на хората.

"Държавната власт се намесва пряко в ежедневното облекло на гражданите, което очевидно е прекомерна намеса", написа ученият в Weibo. Лао също така изразява загриженост, че поправката може да подхрани крайния национализъм и "може да засили антагонизма с някои държави, поставяйки страната в пасивна дипломатическа позиция".

Предложеното изменение идва в момент, когато изборът на облекло става все по-политически в днешен Китай, отбелязва CNN.

Новият маркетингов подход за Китай - не промоции, а съдържаниеПредаванията на живо се превърнаха в основен двигател на бума на онлайн търговията в страната, но идва време те да се променят

Разрастващото се движение "Ханфу", което показва, че хората носят традиционни дрехи, носени преди династията Цин, се разглежда като отражение на нарастващия национализъм сред младежите в страната. В същото време традиционните японски дрехи, като кимона, са подложени на обстрел, тъй като националистическите настроения срещу Япония нарастват.

През август миналата година китайска почитателка на аниметата заяви, че е била задържана от полицията, след като позирала за снимки, облечена в кимоно в източния град Суджоу.

Жената, чиято косплей визия е била вдъхновена от японската манга поредица "Лятно време", по-късно стана обект на широко обсъждане в китайските социални медии, като някои потребители твърдяха, че облеклото ѝ е непатриотично.

Подобен инцидент от 2019 г., при който университетски охранители бяха заснети да нападат мъж в кимоно, също предизвика разгорещени онлайн дебати в Китай относно лесно подклажданите антияпонски настроения в страната.

Инфлуенсъри опитват да полират имиджа на скандална фабрика за дрехи в КитайКомпанията Shein се свързва със злоупотреби с принудителен труд, нарушения на човешките права и опасни материали в дрехите

След проектоизменението от този месец един от потребителите на Weibo попита дали косплейърите или облечените в кимоно служители на японски ресторанти могат да попаднат под действието на предложените правила. "Законът би трябвало поне да уточнява символи, които ще бъдат забранен и това, което ще е разрешено", пише той.

В китайската платформа за съобщения WeChat друг потребител попита дали ще бъдат разрешени костюмите, които описва като олицетворение на "западния капитализъм". "Защо да не носим китайски костюми с туника или ханфу?", попита потребителят.