Китайските регулаторни органи планират въвеждането на правила, които ще ограничат времето, прекарвано пред екрана на смартфона от лица под 18-годишна възраст, до максимум два часа на ден.

Радикалните проектоправила, изложени от все по-мощната Администрация за киберпространството на Китай (CAC), подчертават желанието на Пекин да упражнява контрол върху все повече части от цифровия живот на страната, посочва CNBC.

Ако правилата вляза в сила, те могат да имат сериозни последици и за компании като Tencent и ByteDance, които управляват някои от най-големите мобилни приложения в Китай.

Проектоправилата на CAC са мотивирани със стремеж за ограничаване и предотвратяване на пристрастяването на лица под 18 години към приложения и смартфони. През 2021 г. Китай въведе регламент, който ограничава тийнейджърите под 18 години да играят онлайн видеоигри повече от три часа седмично.

В търсене на равенство: Китай лишава от екстри финансовия си елитМерките включват намаляване на заплатите и бонусите, както и забрана на скъпите дрехи, пътувания и развлечения


Новите правила изискват смартфоните да имат "режим за непълнолетни" за лица под 18 години, който трябва да е лесно достъпен при включване на устройството - като икона на началния екран или в системните настройки на устройството. Режимът за непълнолетни ще позволи на родителите да управляват съдържанието, което виждат децата им, и ще позволи на доставчиците на интернет услуги да показват съдържание въз основа на възрастта на потребителя.

Според CAC на децата под тригодишна възраст трябва да се показват песни и съдържание с аудио насоченост. На тези на възраст между 12 и 16 години може да се показва образователно и новинарско съдържание.

CAC предупреждава онлайн компаниите да не предоставят услуги, които предизвикват пристрастяване или са вредни за физическото и психическото здраве на децата.

Времеви ограничения

Проектоправилата на CAC разделят децата на различни възрастови групи и им налагат различни ограничения в зависимост от това на каква възраст са.

Децата на възраст под осем години трябва да бъдат ограничени до максимум 40 минути на ден на своя смартфон. Тези на възраст над осем години, но под 16, могат да използват телефона си за не повече от един час на ден. 16 и 17-годишните могат да използват телефона за максимум два часа.

Според проектонаредбата телефонът не трябва да предоставя никакви услуги на децата от 22:00 ч. до 6:00 ч. на следващия ден.

Китай забрани електронните цигари с плодов ароматНовата наредба не е изненада за местните компании, те я очакваха и предприеха стъпки за експанзия на други пазари


Съществуват някои изключения все пак, тъй като регулираните образователни продукти или приложенията за спешни услуги не са ограничени.

Родителите на свой ред трябва да проверяват опитите за извеждане на устройствата от режим за непълнолетни.

Ще се отразят ли новите правила на китайските технологични гиганти?

Все още има въпросителни относно това как проектозаконът ще бъде приложен и изпълняван и какво въздействие може да има върху китайските технологични гиганти.

Например не е ясно дали създаването на ограничения режим ще бъде отговорност на доставчика на операционна система или на производителя на устройството. И в двата случая това би могло да наложи на Apple например да създаде нещо ново за своите смартфони за Китай.

Технологичните гиганти, работещи в Китай - като например производители на устройства като Apple и Xiaomi, както и софтуерни доставчици като Tencent и Baidu, със сигурност ще следят внимателно законодателството.

Когато преди две години Китай ограничи времето за игра на млади хора, Tencent и NetEase, две от най-големите компании за онлайн игри в света, обявиха, че потребителите под 18-годишна възраст допринасят за малка част от общите им приходи, припомня в заключение CNBC.