България на 39-о място в света по брой на посещения от туристи

918
България на 39-о място в света по брой на посещения от туристи

Според класацията на Световната туристическа организация България е на 39-о място по брой на посещенията от чужди граждани, съобщи днес във Варна председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова. Страната ни обаче изобщо не фигурира в класацията за размера на приходите от този сектор. За пръв път Световната организация вкарва България в листата за емитиращ пазар, каза още Крушкова.

Страната ни е на 50-о място по брой на туристи, посетили други дестинации.

Това означава, че големите компании вече ще започнат да ухажват усърдно българския турист и хотелиерите трябва добре да обмислят политиката си, за да успеят да го задържат да почива в родината си, подчерта Крушкова. Тя уточни, че до месец май включително броят на сънародниците ни, пътували зад граница, се е увеличил с близо 29% в сравнение с миналата година.

Най-предпочитаните дестинации са Гърция, Египет и Турция.

Крушкова отчете, че до май броят на чуждите туристи у нас е нараснал с 16.6 на сто, в сравнение с 2007 г. Най-голямо е увеличението при гостите от Румъния. За пръв път се отчита ръст - с близо 80%, на гостите от Сърбия и Македония. При руските туристи увеличението е с 26.6 на сто.

Анелия Крушкова участва във форум, посветен на възможностите на европейските фондове за развитието на конгресния туризъм. При откриването му евродепутатът Биляна Раева посочи, че в страната ни има само три големи конгресни центъра - НДК, Фестивалният център и Спортна зала във Варна. Хотелите разполагат с база, която е по-скоро за малки и средни събития.

Конгресният туризъм в света е изключително доходен, подчерта Раева. По думите й за три дни един гост оставя средно по 1 500 евро, а годишната печалба на този бранш е около 100 милиарда долара. Като слабост на сектора в страната Крушкова посочи малкият брой на фирмите, които се занимават с такава дейност и високата концентрация на деловите посещения в столицата за сметка на останалите градове.

Крушкова коментира още, че е необходима национална програма за развитие на конгресния туризъм, която да насърчи предприемачите да изграждат подходящи зали в големите селища и курортите в страната. Председателят на ДАТ посочи, че през миналата година 30.8 на сто от чужденците, посетили страната ни, са пристигнали с цел бизнес. Основната част от гостите са били от Западна Европа. По правило бизнес туристите са високообразовани млади хора и предпочитат висока катогерия хотели, минимум 4 звезди, обобщи Крушкова.

Източник: БНР, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg