Иво Маринов: Ще има изцяло нов закон за туризма

644
Иво Маринов: Ще има изцяло нов закон за туризма

Работи се по изцяло нов закон за туризма, каза пред радио "Хоризонт" заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. С туристическите организации ще бъде обсъдено и регламентирано туристическото райониране на страната, както и критериите за национално представителство на туристическите сдружения.

Ще бъдат уточнени и стандарти за балнео и спа туризма. В напреднала фаза на разработване е стратегията за развитие на еко и селския туризъм, съобщи още Маринов. С регионалното министерство ще се обсъждат статута и управлението на националните курорти с оглед на ограничаване на презастрояването в тях.

Иво Маринов определи 2009 г. като трудна за българския туризъм. Той обясни, че туристите са ограничили пътуванията си, преориентирали са се към по-близки дестинации и записвания в последния момент, а спадът на пътуванията в световен мащаб е около 7 %. На този фон България се представя сравнително добре, каза заместник-министърът . Аргумент в тази посока дава статистиката за броя чуждестранни туристи, посетили страната ни от януари до края на ноември 2009 г. - те са намалели само с 0,4 на сто. По данни на БНБ постъпилите в страната приходи възлизат на 2 милиарда 385 милиона евро - или това е с процент и половина повече спрямо същия период на 2008 г.

При туристите от Европейския съюз има ръст от 2.5%, а руските туристи за периода януари-ноември са били над 280 хиляди, съобщи още Маринов. На фона на предходните години обаче кризата оказва влияние, призна Иво Маринов. Спрямо Русия действа общоевропейски режим на визова политика, така Маринов отговори на въпроса след отпадането на визите за Сърбия, Македония и Черна гора какво ще стане с визите за руски граждани.

През 2009 г. българите са намалили пътуванията в чужбина със 17% и са почивали основно в страната, за което е помогнала и гъвкавата ценова политика на хотелиери и туроператори, отбеляза заместник-министър Маринов.

Председателят на Българската туристическата камара Цветан Тончев уточни, че очакванията на бранша са след премахването на визовия режим със Сърбия тази година сръбските туристи у нас да бъдат поне 200 хиляди. Според Тончев, предимство на българските оферти и фирми з апривличането на чуждестранни туристи ще бъде по-доброто гостоприемство, защото пари за реклама българският туризъм няма.

"Стачка не можем да вдигнем, но чакаме да ни дойде редът", така Тончев отговори на въпроса какво очакват от правителството. Туризмът се надява на нов закон, който да даде по-голяма власт на неправителствените организации и на общините, подчерта Тончев. Една от посоките, в които може да се развие законът е срещу презастрояването, смятат още в туристическата камара.

Източник: БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg