Защо поскъпват имотите в София?

10202
Защо поскъпват имотите в София?

© Pixabay

Цените на имотите в страната се повишиха с 5.4 на сто през изминалата година.

Специално за столицата обаче този ръст е доста по-голям и възлиза на 8.6 на сто, пресметнаха преди седмици от Knight Frank.

На какво се дължи това поскъпване? Ето някои от основните фактори, както и професионалното мнение на специалист в новото строителство.

Ниските лихви по жилищните кредити


През последните месеци лихвите по жилищните кредити са на най-ниски в исторически план нива. Данни на Българска народна банка показват, че в края на февруари средните лихви по ипотечните заеми са на ниво от 2.79% спрямо 2.82 и 2.81 на сто за предходните два месеца.

Тук следва да имаме предвид две основни неща – първо, това са средни лихви на банките у нас, като хората с високи доходи дори могат да се възползват и от още по-изгодни оферти, и второ – към лихвите следва да добавим и останалите разходи, формиращи крайната цена на кредита, известна ни още като ГПР (годишен процент на разходите).

Промяна в търсенето

Пандемията промени търсенето през последните 13-14 месеца. Вече се търсят къщи както в София, така и в селата около столицата или вилните зони, но също така и в затворени комплекси, в които има повече зеленина.

Дори и по-трудно продаваемите (най-вече от гледна точка на сигурността им) жилища на партерни етажи, но със собствена озеленена площ, вече намират купувачи. Работата от вкъщи пък повиши търсенето на по-големи жилища, като хората имат желание да оформят една от стаите като кабинет.

Завръщането на българи, работили зад граница

Пандемията върна част от българите, работили зад граница, в страната ни, макар и временно. Част от тях се ориентираха към наемането на жилища, а други – към покупката на имот. Това също повиши търсенето на имоти в столицата, като тези хора предпочитат да купят жилища с разрешение за ползване.

Отделно, една малка част от сделките се извършват и от хора, които продължават да живеят в странство, но планират своето завръщане у нас.

Малко имоти с АКТ 16

Да, в София се строи, но имотите, при това качествените и с добро местоположение, които имат АКТ 16, се броят на пръсти. Тук не става въпрос за къщи (с доста високи цени), а за средностатистически апартаменти – двустайни, тристайни и четиристайни.

Това, както и постиганата по-добра цена, кара част от вложителите да се насочат към сгради на по-ранен етап от строителството им. Стига се дотам, че част от инвестиционните компании продават жилища, без дори да имат и първа копка, което обаче е свързано с известни рискове.

„Въпреки, че след началото на пандемията една голяма част от клиентите-купувачи очакваха цените на имотите значително да спаднат, се случва точно обратното", каза пред Profit.bg Венета Христова, управител на МаксВю Пропърти.

През последната година наблюдаваме засилен интерес по отношение на покупката на недвижими имоти, предвид сигурността на инвестицията, казва още Христова.

Съществено значение имат ниските лихви по ипотечни кредити, както и ниските лихви по депозити, които дават възможност на клиента да инвестира средствата си в жилищни имоти. Респективно се създаде един добър момент за продавачите на качествени имоти, предимно жилищни такива, да реализират една добра сделка, допълва тя.

Христова, която е фокусирана в сделки с имоти ново строителство, казва, че в нито един момент от началото на годината не е имала очакването за спад в цените на имоти - веднъж поради предварителната им и ясна калкулация и ценообразуване при старта на проекта, и второ - поради факта, че от началото на тази година цените на строителните материали значително са се повишили.

В България все още прозводството на строителни материали е малко, за сметка на това се поддържат сравнително високи цени, несъотнесени реално към качеството на продуктите. Респективно, това налага внос на строителни продукти, чиито цени бележат скок, следвани и от транспортни разходи, обяснява тя.

До повишаване на цените ще доведе и внедряването на нови и зелени технологии в строителната индустрия, смята още Христова.

Според нея, в България към момента процентът на собственици на жилищи все още е висок, което показва достъпност на пазара на имоти. Като европейска столица обаче, в София очакваме да се случва това, което вече видяхме и в останалите столици на държави-членки на Европейски съюз и не само - поскъпване на недвижимите имоти в средносрочен и дългосрочен план, казва още управителят на МаксВю Пропърти.

Липсата на качествени парцели и бавните процедури по издаването на разрешителни

Брокери и инвестиционни компании посочват и тези причини като фактори в последните месеци и години. Дори и една инвестиционна компания да е намерила парцел, то тя следва да мине през тромавите процедури по издаването на разрешителни за строеж, както и последващите актове на строителството.

Новото строителство ще бъде хит и през 2021. Кои са топ комплексите в СофияДнес ще ви представим седем впечатляващи имотни проекта, предлагани ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES

Покупка на имоти с инвестиционна цел

Отдаването на имот под наем е бизнес, към който много хора се стремят. Малкото фондове на пазара, занимаващи се с този процес, дават по-големи възможности на хора и фирми, разполагащи с по 1-2 или повече имота.

В случай че сте купили имот в края на 2019 г., 12 месеца по-късно вие вече ще разполагате с недвижимост, която ви е донесла около 8% доходност от нарастването на цените и между 3 и 6% доходност от отдаването на имота под наем, а това е доста повече от настоящите рекордно ниски лихви по депозитите.

Инфлация и еврозона

Нарастващите притеснения за повишаването на инфлацията, както и бъдещето присъединяване на страната ни към еврозоната, също са фактори, които карат все повече хора да влагат пари в имот.

Парите на домакинствата на депозити в търговските банки буквално спят при почти нулеви лихви, а следващата най-популярна инвестиция в страната са именно имотите. 

Българският бизнес

Автор: Кристиян Костов

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg