Членовете на БАСЗЗ притежават 1.2 млн. дка земеделски земи

1671
Членовете на БАСЗЗ притежават 1.2 млн. дка земеделски земи

Към настоящия момент членовете на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) притежават общо над 1.2 млн. декара обработваеми земеделски земи, което ги превръща в най-големите частни собственици на земи в страната.

Асоциацията е първата и единствена до момента, която, чрез дейността си, се стреми да подпомага защитата на интересите на собствениците на земеделски имоти. По официални данни броят на частните земеделски имоти в страната е над 7 милиона.

БАСЗЗ е сдружение, регистрирано през 2007 г. по Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ).

Асоциацията е създадена от 7 дружества, инвестиращи в покупката и управлението на земеделски земи, като в последствие за членове са приети още 4 дружества (“Елана Фонд за Земеделска земя” АДСИЦ, “Адванс Терафонд” АДСИЦ, “Булленд Инвестмънтс" АДСИЦ, “Земеделски инвестиционен фонд Серес” АД, “Фонд за недвижими имоти България” АДСИЦ, “Фонд за земеделска земя Мел инвест” АДСИЦ, “Омега агро” ЕООД, “Агро финанс” АДСИЦ, "СТАВЕН" ООД, "Земя България" ЕООД и Уинслоу Агро Фънд).

БАСЗЗ си е поставила няколко цели: да се ускори процесът на концентрация и комасация на земеделска земя; ефективно използване на поземлените ресурси;създаване на условия за развитие на модерно земеделие в Република България; поддържане на активно сътрудничество с другите участници в поземлените отношения, в това число арендатори, други собственици и държавата в лицето на Министерството на земеделието и храните; изграждане на прозрачен, регулиран и ликвиден пазар чрез създаване на обща система за управление и отдаване под аренда на земите, собственост на дружествата, членуващи в БАСЗЗ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...