Европейската комисия е прекратила плащания за България по програма САПАРД

468
Европейската комисия е прекратила плащания за България по програма САПАРД

Европейската комисия /ЕК/ е прекратила плащания за България по програма САПАРД , предвидени за подобряване на преработката и маркетинга на селскостопански и рибни продукти. Санкцията се налага до приключването на разследванията по случаите с измами със средствата по тази мярка от програмата. Това се посочва в писмо на ЕК, предоставено на медиите от депутата Яне Янев /ОДС/ в парламента.

Спирането на средствата е и във връзка със сериозните проблеми с усвояването на средствата по САПАРД през миналата година и предвид на значителните средства, които трябва да се усвоят тази година преди приключването на програмата. Според Янев със спирането на средствата по САПАРД страната ни ще загуби не по-малко от 100-150 милиона евро. Той добави, че е започнала процедура по изискуемост на парите, които вече са усвоени от бенефициентите, съобщава БТА.

Поради това българските власти ще трябва да поискат средствата обратно, каза Янев. Той обясни, че това се налага, тъй като при проверка на Европейската служба за борба с измамите /ОЛАФ/ и други органи са установени злоупотреби, извършени от преработвателните предприятия "Родопа" - Велико Търново и птицекланица "Чубра". Янев добави, че ако фирмите не върнат средствата, те ще трябва да бъдат възстановени от републиканския бюджет.

Считаме, че това е изключително голям скандал, от който за пореден път става ясно, че правителството не се съобразява с изискванията за усвояването на средствата по европейските фондове, каза Янев. Той добави, че се забавя усвояването на средствата по програмата за развитието на селските райони. Това показва, че има огромна корупция при усвояването на европейските пари, посочи депутатът.

"Аз смятам, че тази афера ще има още няколко серии, защото сред бенефициентите има хора, които са спонсори на партии от управляващото мнозинство", каза Янев.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg