Пазарът на биопродукти се оценява на 60 млрд. долара

1479
Пазарът на биопродукти се оценява на 60 млрд. долара

За последните 10 години глобалният пазар на биопродуктите се е увеличил 3 пъти. В момента той се оценява на около 60 млрд. долара, докато през 2000 г. пазарът е бил на стойност около 8 млрд. долара.

Почти половината от биопродуктите се консумират в САЩ и Канада. Това са най-големите пазари в света. ЕС консуира 40 на сто от биопродукцията, сочат данните на Българската стопанска камара.

Напоследък расте вносът в САЩ на органични продукти от Европа. За това допринася взаимното признаване между САЩ и ЕС на сертификатите за доказване на биологичния произход на стоките, който е в сила от 01.06.2012 г.

Нараства производството и консумацията на биопродукти в Азия (Япония, Южна Корея, големите китайски градове). Китай вече има програми за държавно насърчаване на производството и експорта на биопродукти.

Китай изнася основно в САЩ и ЕС следните биопродукти: бобови култури, зърнени култури, ядки, зеленчуци, чай. За 10 години експортът се е увеличил 100 пъти, достигайки в момента около един милиард долара.

Програма за насърчаване на производството и експорта има и Индия. Чрез биоземеделието се цели да се създадат устойчиви доходите на дребните фермери.

Най-много сертифицирана площ за биоземеделие има в Австралия, Китай, Аржентина и САЩ. Трябва да се разграничава производството на биосуровини и на крайни продукти.

Често преработка и маркетинга създават по-голямата част от добавената стойност, но се осъществяват извън страната-производител на суровината - в страната, където тя се внася, преработва и реализира на пазара.

Европейският съюз форсира развитието на биоземеделието и предлагането на биопродукти – храни, фармацевтични изделия и т.н.

Делът на земята, използвана за отглеждане на биокултури, в ЕС се е увеличил от 3.6% през 2005 г. на 5.1% през 2010 г. Най-голям е този дял в Австрия – 17.2% и в Швеция – 14.3%.

Сред новите държави-членки лидер е Естония с дял на земите, ползвани за боиоземеделие - 12.8%. Като тренд към биоземеделие напоследък се открояват в ЕС – Франция, Полша и Испания.

Ако се запазят тези темпове на развитие на биоземеделието в ЕС, е възможно скоро съюзът да заеме глобални лидерски позиции по дял на биоземеделието.

Независимо от растящото производство в ЕС на биопродукти, и тук, както в САЩ, има недостиг, който се покрива с внос. В ЕС вносът е в рамките на самия съюз, а също така от Австралия, Латинска Америка, САЩ, Китай, напоследък все повече и от Африка.

Подпомагането на биопроизводството в Африка е част от Политиката на развитие на ЕС.

На глава от населението най-голямо търсене на биопродукти в ЕС има в Дания и Австрия, където около 10% от потребителите консумират предимно такива продукти. Расте делът на потребителите на биопродукти и в Германия, Франция, Италия, Испания.

Особеност на пазара на ЕС е сравнително равномерното разпределение на търсенето между основните групи биопродукти.

По около ¼ се падат на плодовете и зеленчуците (пресни и преработени), и на месото и месните изделия. 17% - на млякото и млечните изделия, 14% - на зърното и зърнените храни и оставащите около 1/5 на другите биопродукти – какао, кафе, чай, мед, вино, фармацевтика и т. н.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg