Пазарната капитализация на фондове за инвестиции в недвижими имоти е 411 млрд. паунда

1068
Пазарната капитализация на фондове за инвестиции в недвижими имоти е 411 млрд. паунда

Към края на април 2007 г. пазарната капитализация на фондове за инвестиции в недвижими имоти (REITs) е 411 млрд. паунда и предсталява 39.5% от общия пазар на недвижими имоти, оценяван на над 1 трилион паунда. Това става ясно от анализ на AME Capital.

В изследването попадат над 2000 компании от 60 страни.

Северна Америка продължава да има надмощие в пазара на фондовете за инвестиции в имоти, въпреки че пазарният дял продължава да се понижава от 68% в края на юни 2006 г., до 54.5% в края на март 2007 г.

В САЩ е концентриран повече от половината от пазара на подобни фондове (51.2%), следван от Австралия, където пазарната капитализация е изчислена на 56 млрд. паунда (13.31%) и Великобритания с пазарна оценка от 35 млрд. паунда (8.63%).

Напълно очаквано най-голям е броят на компании в САЩ и Австралия – 184 и 62.

В класацията по пазарна капитализация най-големите фондове са AustraliaWestfield, Simon Property Group Inc и Land Securities Group PLC.

Според AME Capital в света има няколко вида пазари на фондове за инвестиции в недвижими имоти (REITs). Първият е този с развит пазар, където броят на листваните компании вече е достатъчно голям (САЩ, Австралия, Канада, Нова Зеландия, Холандия и Белгия).

Пазарът във Великобритания, Франция и Япония е описан като развит, но с потенциал все повече компании да се листват, а този в Сингапур и Хонг Конг като развиващ се.

Нововъзникващите пазари според анализаторите са Тайван, Малайзия, Тайланд, Турция, Гърция и България, докато пазарът в Германия и Италия вече е опознал този вид инвестиции.

С най-голям потенциал на развитие през следващите години са Филипините и Китай.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg