Поделение на Световната банка ще участва в увеличението на Адванс Терафонд АДСИЦ

2046
Поделение на Световната банка ще участва в увеличението на Адванс Терафонд АДСИЦ

IFC (International Financial Corporation), поделение на Световната банка ще участва в предстоящото увеличение на капитала на Адванс Терафонд АДСИЦ, съобщи в интервю за Profit TV изпълнителният директор на дружеството Радослав Манолов.

Банката е осъществила близо десетмесечен дю дилиджънс на фонда и е взела това решение.

Манолов съобщи, че през 2007 г. в страната са изтъргувани 900 хил. дка земеделски масиви спрямо 500 хил. дка за 2005 г. Цените скочиха до над 300 лв. спрямо 50-80 лв. за преди 2-3 г.

“Дългосрочно пазарът на земеделска земя ще бъде стабилен и трайно ще нараства с по 20-30% годишно”, обяви още изпълнителният директор на Адванс Терафонд.

Само за първите шест месеца на 2008 г. вече имаме ръст от 30%.

В края на юни Адванс Терафонд има 238 хил. дка земя, като от нея над 70% е отдадена под аренда. Очакваните приходи от аренда за 2007-2008 г. са за около 2 млн. лв., или с 150% повече от година по-рано.

Дружеството възнамерява да увеличи капитала си от 44.056 млн. лв. на 110.14 млн. лв. с издаването на 66.084 млн. акции с номинална стойност 1.90 лв. Това ще е второто най-голямо увеличение на капитал в историята на БФБ-София.

“Със средствата ще бъде погасен кредит от 15 млн. евро., а останалите пари ще се използват за закупуване на земеделска земя и земя около големите градове в съотношение 3:1.”

В последните години инвестирането в земя у нас и чужбина стана модерно, заключи Манолов.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg