Поделение на Световната банка ще участва в увеличението на Адванс Терафонд АДСИЦ

2103
Поделение на Световната банка ще участва в увеличението на Адванс Терафонд АДСИЦ

IFC (International Financial Corporation), поделение на Световната банка ще участва в предстоящото увеличение на капитала на Адванс Терафонд АДСИЦ, съобщи в интервю за Profit TV изпълнителният директор на дружеството Радослав Манолов.

Банката е осъществила близо десетмесечен дю дилиджънс на фонда и е взела това решение.

Манолов съобщи, че през 2007 г. в страната са изтъргувани 900 хил. дка земеделски масиви спрямо 500 хил. дка за 2005 г. Цените скочиха до над 300 лв. спрямо 50-80 лв. за преди 2-3 г.

“Дългосрочно пазарът на земеделска земя ще бъде стабилен и трайно ще нараства с по 20-30% годишно”, обяви още изпълнителният директор на Адванс Терафонд.

Само за първите шест месеца на 2008 г. вече имаме ръст от 30%.

В края на юни Адванс Терафонд има 238 хил. дка земя, като от нея над 70% е отдадена под аренда. Очакваните приходи от аренда за 2007-2008 г. са за около 2 млн. лв., или с 150% повече от година по-рано.

Дружеството възнамерява да увеличи капитала си от 44.056 млн. лв. на 110.14 млн. лв. с издаването на 66.084 млн. акции с номинална стойност 1.90 лв. Това ще е второто най-голямо увеличение на капитал в историята на БФБ-София.

“Със средствата ще бъде погасен кредит от 15 млн. евро., а останалите пари ще се използват за закупуване на земеделска земя и земя около големите градове в съотношение 3:1.”

В последните години инвестирането в земя у нас и чужбина стана модерно, заключи Манолов.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...