Съветът на ЕС по земеделие и рибарство заседава днес

574
Съветът на ЕС по земеделие и рибарство заседава днес

Министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил ще вземе участие в редовно заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 14 април 2008 г. в Люксембург.

В рамките на заседанието на Съвета е предвидено провеждане на политически дебат по предложението за Регламент на Съвета относно създаването на система на Общността за предотвратяване, възпиране и премахване на незаконния, недокладван и нерегулиран риболов. На предишно свое заседание, на което е била обсъждана същата тема, държавите-членки са подчертали важността в тази връзка да се дискутират и елементи, свързани с предотвратяването му, каквито са сертифицирането на уловите, практическото въвеждане на проверките в пристанищата, определянето на стандарти за наказания в съответствие с тежестта на съответното нарушение, както и необходимостта от технически консултации с митниците и ветеринарните служби.

На заседанието Министрите ще обменят мнения по предложението за Регламент на Съвета за изменение на Регламент на Съвета (ЕО) No 423/2004 по отношение на възстановяването на запасите от треска. Обсъжданията ще се базират на Многогодишната програма на ЕС за управлението на запасите от треска, която предвижда мерки за драстично ограничаване и прилагане на квоти и съответното ограничаване на риболовния капацитет и риболовното усилие за рибарството, експлоатиращо тези запаси, като се използват само съвременни, максимално селективни прибори за целта. Мерките за контрол, заложени в програмата са изключително строги и предвиждат всеобхватен контрол на море, в пристанищата за разтоварване и на пазара.

На заседанието се предвижда да се обсъди и предложението за Регламент на Съвета за адаптиране на квотите за улов на атлантическа треска, които се предоставят на Полша в Балтийско море от 2008 до 2011 година, както и да бъде представена и информация, касаеща запасите от червен тон.

Актуална информация по изпълнението на План за действие за опростяване и подобряване на Общата рибарска политика за периода 2006-2008 г. се предвижда още да бъде представена на заседанието в Люксембург.

Председателството ще информира за Конференция на високо ниво по ФАО за Световната сигурност на прехраната и предизвикателствата от измененията на климата и биоенрегията, предвидена да се проведе на 3-5 юни 2008 г. в Рим (Италия).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...