Сергей Станишев: Средствата от ЕС ще помогнат значително българското земеделие

332
Сергей Станишев: Средствата от ЕС ще помогнат значително българското земеделие

Министър-председателят Сергей Станишев прие земеделски производители, представители на аграрни фирми и фондове, председатели на кооперации от цялата страна. Срещата, провела се по тяхно искане, продължи близо два часа.

В хода на разговора земеделските производители споделиха много и различни проблеми, свързани с практиката им – липсата на връзка между научните институти и производството, унищоженото поливно земеделие, амортизираните машини, изкупуването на продукцията, охраната на продукцията.

Председатели на земеделски кооперации от Силистренско, Стара Загора, Нова Загора, Кнежа, информираха премиера за въпроси от тяхната дейност. Земеделците поискаха повече информация от страна на ДФ „Земеделие” и Министерството на земеделието и продоволствието за воденето на модерно земеделие. Конкуренцията на европейския пазар ни притеснява, признаха производителите.

За мен е важно да чуя от първоизточника основните проблеми, с които се сблъсквате, подчерта министър-председателят. Той изрази съпричастност и разбиране към трудностите, възникнали след безпрецедентната суша, отразили се както на земеделските култури, така и, впоследствие, на цените за потребителите. За да се преодоляват негативните явления е важно държавата да си сътрудничи с бизнеса в областта на земеделието, каза премиерът. Той посочи, че през тази година в сектора ще се усвояват огромни средства, идващи от европейските плащания както за миналата, така и за настоящата година. Това ще помогне значително за увеличаването на потенциала на българското земеделие, подчерта Сергей Станишев.

Зам.-изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Емил Дърев информира, че вече са разплатени първите директни плащания на площ в размер на 155 млн.лв., останалите средства ще бъдат платени до края на февруари.

Земеделските производители благодариха на премиера за проведената среща. Тя свидетелства за сериозно внимание към нашите проблеми, заяви Пламен Борисов, председател на Съюза на зърнопроизводителите в България.

Министър-председателят Сергей Станишев разпореди на зам.-министъра на земеделието и продоволствието Светла Бъчварова да му предостави систематизация на поставените по време на срещата проблеми заедно с предложения за решаването им, след което те ще бъдат обсъдени от правителството. В най-скоро време премиерът ще се срещне и с ръководството на ДФ „Земеделие” за обсъждане на проблемните въпроси.

Снимка: government.bg

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg