Смениха ръководството на ДФ Земеделие

1268
Смениха ръководството на ДФ Земеделие

Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" смени цялото ръководство на фонда. Новият изпълнителен директор на фонда е Румен Порожанов, обяви министърът на МЗХ Мирослав Найденов.

Румен Порожанов до момента беше началник на кабинета на министъра на финансите Симеон Дянков. След избора му, веднага той предложи нови заместници, с които да работи в екип. Това са Свилен Костов, който досега беше началник на отдел "Директни плащания" в ДФЗ. Той поема ресора на досегашния зам.-директор Мюхеттин Караоглан.

Другият нов зам.-директор е Иван Капитанов, който идва от МФ, където до момента е бил директор на Дирекция "Финанси на реалния сектор". Той поема мястото на Ангел Кинанов. Третият нов зам.-директор е Свилен Колев, който работи в ДФЗ от 2000 година и е минал през всички нива, като е участвал в създаването на Агенция САПАРД и е бил началник на отдел Пазарни механизми. Той поема ресора Програма за развитие на селските райони. Поста на Драгомир Господинов, който оглавяваше техническия инспекторат се закрива, а техническият инспекторат се преобразува в отдел към директните плащания.

Във вторник СДС предостави шокиращ документ за корупционни практики в МЗХ и ДФЗ. Сигналът бил изпратен до Парламентарната комисия за борба с корупцията. Тя от своя страна сезирала прокуратурата, но отговор до ден - днешен няма. В документа, който бе показан, има писмени обяснения от Светослав Симеонов, заместник-изпълнителен директор на фонда тогава и датата на документа - 25 юни 2010 г.

Обясненията са адресирани до директора на фонда тогава Калина Илиева. "Многократно съм получавал обаждания от кабинета на министър Найденов за осигуряване на предимство на проекти на тези, както и на други консултантски фирми, като голяма част от тях са били с проблеми и неотговарящи на правилата на програмата", пише в обясненията си Симеонов, който днес е изпълнителен директор на ДФЗ. Той обяснява, че за случая е уведомил ВКП, тъй като по проекта е имало разследвания и от ОЛАФ. Впоследствие на сигнала се е получило писмо от ОЛАФ, че през август 2010 г. ще извършат проверка на място по посочения конкретен проект.

По време на тази проверка ще бъде установено, че проектът е одобрен неправомерно, от което произтича риск, както за имиджа на страната, така и за финансирането от страна на ЕК, пише Симеонов. В края на документа той уверява, че не се поддава на натиск за обработка по отношение на определени проблемни проекти. Давайки публичност на документа днес, от СДС отново поискаха оставката на министър Найденов и на директора на ДФЗ Светослав Симеонов.

От фонда побързаха да контрират, че под № 01-1102/1400 25.06.10 в деловодството на ДФЗ има съвсем друг документ, като текст и съдържание. Вероятно става въпрос и за фалшифициран подпис на сегашния изпълнителен директор на ДФЗ Светослав Симеонов, е становището на фонда по въпроса. Вчера в НС лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров заяви, че скандалът е грандиозен и тук от отговорност не може да се избяга. Това каза това по повод обвиненията, че огласеният от СДС документ уличаващ земеделския министър Мирослав Найденов в упражняване на натиск за приемане на определени проекти от фонда е фалшив.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg