Цените на земята стигнаха своя таван

3925
Цените на земята стигнаха своя таван

Цените на земеделската земя достигнаха своя връх. Това коментираха пред вестник „Труд” експерти. Три години продължи да се надува балонът с високите цени на рентата и земята в Североизточна България, който вече се спука, заяви Костадин Костадинов, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Първата причина е ниската изкупна цена на пшеницата тази година, която удря приходите на зърнопроизводителите. По данни на Министерството на земеделието и храните през октомври средната цена на хлебната пшеница у нас се движи в диапазона от 250-270 лв./тон при 291 лв. за тон през същия месец на 2015 г.

Причина за евтиното зърно е рекордно високата реколта както в България, така и в световен мащаб. Стопаните у нас прибраха 5.6 млн. тона пшеница, като в страната има и 420 хил. тона остатък от предходната година, показват данните на ведомството към края на октомври.


Потреблението е около 780 хил. тона, а около 2.1 млн. тон са изнесени. Въпреки това свободните количества жито у нас се оценяват на 1.9 млн. тона. Само преди ден Министерството на селското стопанство на САЩ завиши оцeнĸaтa си зa cвeтoвнaтa peĸoлтa oт пшeницa c 280 xил. тoнa cпpямo нaпpaвeнaтa пpeз oĸтoмвpи, дocтигaйĸи 774.72 млн. тoнa, ĸoeтo e нoв иcтopичecĸи мaĸcимyм.

Цената на пшеницата тази година е с 10-15% по-ниска спрямо миналата, коментира Костадин Костадинов. По думите му това води до фалити на зърнопроизводители. „Повечето земеделски стопани са взели и кредити, които трябва да връщат. Вече има случаи на производители, които се самопредлагат да бъдат купени”, разказа председателят на съюза. Продава се цял бизнес, с прилична база, но интересът е нулев, обясни той.

Доходността от нивите доста намаля

Реалната рента в момента е 45-55 лева на дка, но в Добруджанския район тя се движи около 80-100 лева на дка, обясни Костадинов. По думите му земеделски производители вече теглят кредити, за да си платят рентите. Част от бизнеса има и неплатени от 2 години задължения към доставчици.

Сигнал, че цените на земята са стигнали своя таван, е и фактът, че големи собственици на земя вече продават парцели.

Това правят и инвестиционните фондове, които доскоро активно купуваха масиви заради високите ренти. През последната година обаче доходността от земята доста намаля.

Един от големите собственици „Агрион” започна да продава ниви на разсрочено плащане при цени от 400 лв. На пазара са над 6000 имота с големина от 1 до 700 дка. В началото на годината компанията организира и търгове за продажба на земя.

Друг инвеститор в земи „Адванс Терафонд“ е продал общо 6539 дка от началото на годината, показва месечният бюлетин на дружеството. Отделно през 2016 г. са договорени 14 696 дка за продажба на разсрочено плащане.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg