Връщаме на Брюксел над 24 млн. евро за селско стопанство

690
Връщаме на Брюксел над 24 млн. евро за селско стопанство

Съгласно т.нар. процедура по уравняване на сметките, Европейската комисия поиска от държавите-членки да върнат общо 530 млн. евро от отпуснатите от ЕС средства за селското стопанство, които са изразходвали неправомерно.

Тази сума се връща в бюджета на ЕС поради неспазване на правилата на Съюза или поради несъответстващи процедури за контрол на селскостопанските разходи, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Според последното решение средства ще връщат България, Дания, Гърция, Испания, Франция, Италия, Холандия, Португалия, Румъния и Великобритания, а на Германия ще бъдат възстановени средства в малък размер.

Най-много ще трябва да върне Гърция- 137.23 млн. евро и 122.38 млн.евро по общо две мерки. Испания е втора по размер на средства, които трябва да върне- над 100 млн. евро. Румъния връща 74.9 милиона евро и е третата страна с най-много неправомерно изразходени средства.

24.54 млн. евро, начислени на България, трябва да бъдат възстановени на Брюксел заради недостатъчното равнище на проверките на място, заради недостатъците на СИЗП-ГИС и заради предоставянето на неточна информация и недостатъчни указания на земеделските производители във връзка с помощите на площ (включително за мерките за развитие на селските райони въз основа на площ).

Комисията извършва над 100 проверки всяка година, за да установи дали контролът от страна на държавите-членки и предприеманите от тях действия за преодоляване на пропуските са достатъчни.

Тя има правото да изисква възстановяване на средства впоследствие, ако при проверките бъде установено, че действията на държавите-членки не са достатъчни, за да гарантират правилното изразходване на средствата на ЕС.

Финансовата корекция е пропорционална на процента на грешките.

Решението е взето в резултат на помирителна процедура между Комисията и държавите-членки въз основа на обективни данни и с оглед на риска от неправомерно използване на средствата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg