Брокери: 2008 г. – Множество IPO-та, повече инвеститори и по-ниска доходност

1760
Брокери: 2008 г. – Множество IPO-та, повече инвеститори и по-ниска доходност

Към края сме на една успешна година за Българска фондова борса. Ето защо екипът ни се допита до трима брокери за годишната им оценка и за очакванията им за следващата 2008 г. Ето и техните мнения:

Развигор Христов, инвестиционен консултант, КД Секюритис

През 2007 г., привлечени от присъединяването на България към ЕС, се засили интересът на чуждестранните инвеститори към фондовата ни борса. Друга движеща сила беше увеличаването на активите на пенсионните и договорните фондове, които, благодарение на високите си исторически доходности, се превърнаха в привлекателна инвестиция.

Миналата година ще се запомни и с големия брой нови дружества, които видяха в лицето на фондовата борса начин за финансиране. С успешния старт на търговия на повечето новите дружества, много от инвеститорите започнаха да смятат, че това е чиста безрискова печалба. В крайна сметка се разбра, че всяко правило си има изключения.

Разбира се, не трябва да се забравя и намаляването на корпоративния данък с 5% до 10% - един от най-ниските в Европа, което несъмнено спомогна на компаниите да извадят на „светло” печалбите си. Много от дружествата, които досега не виждаха смисъл в това да се търгуват на БФБ, започнаха да се ориентират към увеличения на капитали с цел финансиране на някой от инвестиционните си проекти или просто рефинансиране на кредитите си. Естествено, преди това трябваше да се покажат добри финансови резултати.

Като цяло годината беше доходоносна за повечето, които се включиха преди ноември. След еуфорията и убежденията за липсата на корелация на фондовата ни борса със световните борси се забелязва постепенно „отрезвяване”. В пресата излязоха мнения, че акциите на фондовата ни борса са надценени, някои от чуждестранните инвеститори прецениха, че рискът от експозиции в български акции е твърде висок и предпочетоха да излязат. Това доведе до корекцията на пазара в последните няколко месеца от годината.

За следващата година все повече ще започва да се увеличава корелацията на фондовата ни борса със световните пазари. Предполагам увеличената ликвидност на пазара ще привлече и други чужди институционални инвеститори.

Очаква се голям брой нови дружества да излязат на борсата, това несъмнено ще доведе до известна селективност от страна на инвеститорите към тях. Предвид очакваните пари от еврофондовете за инфраструктура, ще се запази инвеститорският интерес към пътно-строителните дружества. От динамично развиващия се финансов сектор, в моментното състояние застрахователният бизнес изглежда с най-голям потенциал за развитие. Следващата година едва ли може да се достигнат доходностите от 2007 г., като цяло пазарът ще продължи да увеличава ликвидността си и броя на инвеститорите.


Надя Неделчева, анализатор, Карол Капитал Мениджмънт

2007 г. бе подчертано динамична за инвеститорите на БФБ, като през изминалите 12 месеца започнаха да се очертават тенденции, които очаквам да се засилят през 2008 г.

За разлика от досегашните случаи на кризи в световен мащаб, към които българският пазар показваше резистентност, през настоящата година корелацията между движенията на българския и световните пазари се повиши значително, като очевидно през предстоящата година влиянието на външните фактори върху БФБ ще става все по-силно.

Безспорно една от най-ярките тенденции през изминалата 2007 г. бе затвърждаването на практиката на набиране на капитал чрез борсата. Успешното набиране на капитал от редица компании ще привлича все повече емитенти към БФБ. Неизбежно обаче е да настъпи отрезвяване на голяма част от инвеститорите по отношение на първичните публични предлагания и да се наблюдава по-високо ниво на критичност при избора на конкретните сделки, в които да се участва, на база на по-стриктен анализ на емисионната стойност.

Очакванията ми като цяло са за запазване на позитивния тренд на пазара през следващите месеци, на фона на растящия интерес към борсата както от страна на инвеститорите, така и на емитентите. Предвид горепосочените фактори обаче все пак считам, че темповете на ръст ще бъдат сравнително по-умерени.


Константин Абрашев, портфолио мениджър, БенчМарк Финанс

Новата 2008 година изглежда обещаваща за българския фондов пазар. Стартирането на Xetra ще отвори нови възможности пред инвеститорите и това предполага известно преразглеждане на портфейлите, както и увеличение на корелацията между българския и останалите пазари в региона.

Очаквам множество нови интересни първични публични предлагания, на ключови български компании.

През следващата година едва ли ще видим развитие на цените, както през 2007. По-скоро може да се разчита на средномесечна доходност на индексите в рамките на 2-3%.

Настоящото не е препоръка за избор на инвестиционна стратегия за търговия с финансови инструменти или относно емитентите им, или мнение за настояща или бъдеща стойност, или цена на тези финансови инструменти по смисъла на § 1, т. 7 от Допълнителните разпоредби на Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg