Брокери: Наблюдава се раздвояване на мненията за посоката на тренда

1450
Брокери: Наблюдава  се раздвояване на мненията за посоката на тренда

Както всяка седмица, така и през тази, екипът на Profit.bg потърси мнението на трима пазарни участници за очакваните от тях настроения на Българска фондова борса през следващите пет дни. Ето какво смятат те:

Никола Цокев, брокер, ЕФГ Секюритис

На пазара вече се наблюдава раздвояване на мненията за бъдещата посока на тренда. Това поражда ентусиазъм за покупки, най-вече на по-ликвидните позиции. Той е подхранван и от все по-честите включвания на чуждестранни инвеститори, както и на български пенсионни фондове.

От друга страна обаче, част от индивидуалните инвеститори все още са песимистично настроени и всеки спад на някоя от позициите предизвиква панически разпродажби от тяхна страна. Малка част от българските институционални инвеститори също участва в разпродажбите, било поради паника или проблеми с ликвидността.

Тези настроения предопределят колебливо движение на индексите с чести промени на посоката, понякога дори в рамките на един ден.

Иво Толев, инвестиционен консултант

Не се очакват значими корпоративни събития и/или новини, които да насочат пазара в определена посока през седмицата. Изключения обаче може да има. Настроенията на масата участници са вяли и очаквам продължение на търговията в рейндж.

Не предвиждам резки промени в нивата на оборотите. Само евентуално повишено търсене на книжа, но не и резки движения на индексите нагоре. Инвеститорите все още са в очакване на по-ясни сигнали и ориентири. Поради кризата и неясния й край, предпазливостта и дисциплината все още трябва да бъдат водещи при вземане на решения не само през идните дни.

Веселин Моров, брокер, Наба инвест


Не очаквам сериозни изменения в инвеститорските настроения през настоящата седмица, поради липсата на конкретни корпоративни събития и продължаващата несигурност относно средносрочния ценови тренд на Българска фондова борса.

Подкрепата на пазара, която оказват институционални инвеститори ще ограничи негативното движение на индексите. За продължителен положителен импулс обаче ще са необходими по-добри данни от очакваните за първо тримесечие на публичните компании в комбинация с чуждестранен инвестиционен капитал, които да намалят опасенията за дългосрочен негативен тренд и да стимулират приток на свеж инвестиционен капитал.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

*Снимка - БГНЕС/EPA/MIKE F. ALQUINTO

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg