Брокери : Очаква ни колеблива седмица за БФБ-София

700
Брокери : Очаква ни колеблива седмица за БФБ-София

Както всяка седмица, така и тази потърсихме мнението на трима от участниците на пазара за това какво очакват да се случи през следващите пет работни дни. Ето и техните мнения :

Иван Иванов, инвестиционен консултант, УД Статус Капитал

„Това, което се наблюдаваше през последните дни както на нашия, така и на почти всички пазари бе относително синхронно движение и в двете посоки. През изминалата седмица почти не можеше да се намери пазар, който да прави изключение, като червеният и зеленият цвят се редуваха непрекъснато. От балканските пазари единствено борсата в Белград се движеше донякъде със собствен ритъм, докато най-силно отражение се наблюдаваше в Букурещ. София и Загреб бяха по-скоро в златната среда.”

„Подобно аналогично движение е много трудно да се обясни само със засилените връзки между отделните икономики. По-скоро еднакви психологични правила въздействат в почти еднаква степен на всички пазари. Със засилването на несигурността за устойчивия тренд на растеж както на възникващите, така и на развитите пазари се получава едно по-рязко разграничение между отделните участници, що се отнася до склонността им да поемат риск. Подобни резки движения и в двете посоки изкарват временно от пазара инвеститорите със средно ниво на толерантност към риск, които просто изчакват да видят какво ще се случи. И тези, които остават са представителите на двете крайности. Участниците с високо ниво на толерантност използват всеки спад за да купуват, а тези с ниско търсят изгодни нива за продажба.”

„Като се има предвид развитието на пазара в България през последната половин година, съм склонен да приема, че през следващата седмица известно преимущество ще имат желаещите да кешират част от печалбите си. Като основният въпрос е дали освободените пари ще се насочат към дружества, разглеждани като по-ниско рискови или ще останат в кеш. Но ако приемем, че това са преимуществени инвеститори с нисък толеранс към риск, то при всички положения значителна част от тези средства ще останат извън пазара. По този начин най-вероятно и през следващата седмица пазарът ще продължи да се колебае с тенденция към постепенен спад. Дали конкретно индексите ще завършат надолу или нагоре е по-трудно да се каже, поради винаги присъстващата възможност една или две компании да поскъпнат значително и така да неутрализират цялостното настроение.”

Веселин Моров, брокер, ИП Наба Инвест

„Очаквам търговията през настоящата седмица по най-ликвидните позиции да гравитира около постигнатите вече нива и без сериозни изменения в нивата на индексите.”


„С интерес се очаква листването на Бялата лагуна АД, поредното дружество от туристическия сектор, което излиза на родната борса. В тясна зависимост от пазарната оценка на дружеството ще е и движението на цените на Албена АД и Албена Инвест Холдинг АД, където можем да очакваме известни колебания в цените.”

Георги Бисерински, инвестиционен консултант, ИП КД Секюритис ЕАД

До края на миналата седмица позициите на борсата възстановиха част от загубеното в началото на седмицата. Въпреки това смятам, че в краткосрочен аспект пазарът ще остане нестабилен. Независимо от значителният свободен ресурс на пазара съм скептичен, че акциите ще възстановят цените си от февруари, а по-скоро около настоящите нива очаквам да има консолидация. Не изключвам ново понижение на цените, но по-ограничено от това, на което станахме свидетели и реализацията му ще бъде в по-дълъг период от време. Подобен сценарий е много вероятен ако някоя от големите компании, които заявиха намерение за листване на борсата, предприеме реални стъпки за реализиране на IPO.


*Цитираните мнения не представляват препоръка за покупко/продажба на акции

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg