Брокери: Погледите са към XETRA

1139
Брокери: Погледите са към XETRA

Както всяка седмица, така и през тази, екипът на Profit.bg се обърна към трима пазарни участници с въпроса „Какви ще са настроенията на Българска фондова борса през следващите пет дни?“ Ето и техните мнения:

Даниел Димитров, портфолио мениджър, Реал Финанс Асет Мениджмънт

Последната седмица за старата търговска система на БФБ – RTS ще бъде по-кратка. По-рано Съветът на директорите на борсата взе решение два работни дни преди въвеждането на XETRA да не се провеждат борсови сесии за приключване на сетълмента в ЦД.

Вниманието на инвестиционните посредници ще бъде съсредоточено върху въвеждането на новата система. Очаквам трите сесии да затвърдят тенденцията от последните седмици – ниски обеми на търговия и липса на значими движения, в която и да е посока.

През седмицата ще се проведат няколко общи събрания на акционерите, които могат да фокусират вниманието върху дадена позиция, но едва ли ще има изненади от някое от тях. Твърде вероятно е да продължат разпродажбите на Кремиковци след няколко поредни сесии търговия на долното ограничение на цената.

Иван Бачовски, портфолио мениджър, МКБ Юнионбанк

В началото на следващата седмица (16 юни) се очаква да стартира новата платформа за търговия XETRA. Все още липсващите обаче ясни правила за търговия (нов правилник за търговия и т.н.) ни карат да бъдем леко скептични относно началните предварително посочени срокове.

Напълно новият интерфейс, както и допълните особености при търговията през брокерския терминал J-trader, дават повод да очакваме занижени обеми и предпазлива търговия, поне в първите 2-3 седмици след имплементирането му.

Редица други особености и феномени, като ефекта 9:30 или резките изкупувания и/или разпродажби, обаче вече ще са история, което би благоприятствало протичането на по-плавна търговия и би намалило чисто спекулативните сделки.

Развигор Христов, инвестиционен консултант, КД Секюритис

Седмицата е последната преди преминаването към новата платформа на търговия. Голяма вероятност има, предвид промените, да няма търговия в последните два дни. През седмицата няма да има важни събития, които биха могли да повлияят на пазара.

Коментарът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg