Преслав Китипов: Предвиждаме да покрием целия спектър от възможни услуги

2559
Преслав Китипов: Предвиждаме да покрием целия спектър от възможни услуги

С Преслав Китипов* разговаряме за репо сделките, новите продукти на Пощенска банка и Българска фондова борса.

Какво представляват репо сделките?

Репо сделката представлява краткосрочно финансиране от страна на Пощенска банка срещу предоставяне на обезпечение. Обезпечението може да бъде само от акции, търгувани на БФБ – София АД. Сделката се регистрира на борсата на специален регистрационен сегмент след сключване на договор.

Каква е минималната стойност за осъществяване на репо сделка? А лихвеният процент?

Минимална стойност не е определена, но Пощенска банка ефективно ще таргетира финансиране за над 10 000 лв. Пазарът вече установи нива, които са близки до 15% на годишна база. Разбира се, параметри като обем на финансирането и срочност на сделката ще оказват влияние върху лихвения процент.

Защо решихте да навлезете в този сегмент?

Клиентите решиха, а ние светкавично отговорихме на техните потребности. Освен това, считаме настоящия период за изключително подходящ по отношение на промотирането на услугата.

Има ли изискване за вида акции, с които се сключват репо сделки?

Всяко предложение за сделка ще се разглежда индивидуално от експертите в Пощенска банка и ще бъде определян максимално възможният процент на финансиране. Това означава, че притежателите на акции на утвърдени и ликвидни компании ще могат да разчитат на максималния размер, а именно - 50% от цената на затваряне за предходния ден.

В какъв срок инвеститорите усвояват средствата от репо сделката и каква може да е продължителността й?

За финансиране до 40 000 евро сумата постъпва по сметка на клиента на третия ден от сключването й. Такава сделка е възможна обаче, ако предлаганото обезпечение отговаря на заложените качествени критерии. Максималният срок е 3 месеца с възможност за предоговаряне. На първия етап обичайният срок на финансиране се предвижда да бъде 1 месец.

Какви нови продукти планира Пощенска банка да пусне на пазара?

Предвиждаме да покрием целия спектър от възможни услуги, когато ликвидността достигне до приемливи за това нива.

Какви са очакванията Ви за развитие на Българската фондова борса през 2007 г.?

Тази година ще бъде запомнена като година на първичните и вторичните публични предлагания. Паралелно с това продължаващата консолидация във финансовия сектор, инфраструктурните проекти, възраждащата се лека и тежка промишленост, както и процесът на комасация /окрупняване на земеделски имоти/ при земеделските имоти очаквам да бъдат във фокуса на анализаторите, а оттам и на дружествата, свързани с тези отрасли.

Като общо развитие на пазара очаквам умерено възходящ темп на нарастване на индексите през следващите две години.

*Преслав Китипов има бакалавърска степен по икономическа информатика от ИУ Варна и магистърска степен по финанси от УНСС-София. Работи в Пощенска банка от 1995 г. на каса и поетапно преминава като Бек-офис и Вътрешен конрол. В момента е Началник отдел „Борсови операции” към Управление „Капиталови пазари”. Лицензиран брокер и инвестиционен консултант.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg