100 служители от цял свят издават тайната как да сме щастливи на работа

1430
100 служители от цял свят издават тайната как да сме щастливи на работа

© Pixabay

Симон Столцов прекарва голяма част от 20-те си години в търсене на перфектната работа, за да разбере, че такава не съществува и никога не би могла да съществува.

В началото той мечтаe да открие не просто работа, с която може да плаща сметките, а "сродна професия", която да е уникално отражение на това, което е той като амбиции, интереси и цел в живота.

Но Симон не е единственият. Милиони служители по цял свят имат същия стремеж – да намерят перфектната работа, допълва CNBC.


Работата е един от най-често срещаните източници на смисъл в живота за възрастните хора, установява проучване на изследователския център Pew. В някои страни тя дори засенчва по важност приятелите.

Особено за професионалистите с бели якички работата, се е превърнала в "нещо подобно на религиозна идентичност: освен заплата, тя осигурява смисъл, общност и чувство за цел", пише Столцов в новата си книга "Достатъчно добра работа".

Преговорите за заложници са лесни. За увеличение на заплатата – не толковаБивш полицай дава съвети как да водим успешни преговори

Той изоставя предишните си професионални мечти да стане дипломат, адвокат или поет, за да работи като журналист в Сан Франциско. Издава книгата "Достатъчно добра работа", за да отговори на въпроси, които си е задавал непрекъснато:

"Ако искаме да бъдем щастливи, как да се откъснем емоционално от работата? Кога тя е достатъчно добра?"

В търсене на отговорите, Столцоф интервюира над 100 работници между 2020 и 2023 г., включително бивши инженери на Google, готвачи със звезди Мишлен, учители със синдром на бърнаут и каяк инструктури в Аляска.

Той открива, че хората, които са били най-щастливи в кариерата си, са прилагали един и същ подход: Всички са имали силна представа за това какви хора са, когато не са на работа, допълва CNBC.

Ново проучване: Не е вярно, че милиардерите са по-интелигентни Богатите хора постигат по-ниски резултати на тестовете за когнитивни способности

В "Достатъчно добра работа" тази концепция е илюстрирана от различни професионалисти в различни моменти от кариерата им.

Това са готвачът, носител на звезда "Мишлен", който намира по-голяма радост и вдъхновение от приготвянето на забавни вечери за съквартирантите си, отколкото от работата в 5-звезден ресторант, и професорът по политически науки, който отказва доходоносни възможности за изказвания на събития и форуми, за да гледа футболните мачове на синовете си.

Столцоф цитира изследване на психолога Патриша Линвил, според която хората с по-различна представа за себе си - което тя нарича по-голяма "самокомплексност" - са по-малко склонни към заболявания и депресия, предизвикани от стрес.

"Ние сме нещо много повече от работници и ако успеем да развием това, което сме, можем да присъстваме по-добре в други важни аспекти на живота си и да сме по-устойчиви", казва Столцоф. Той добавя, че трябва да подхождате към самооценката си като към портфейл от акции.

"Инвеститорите подчертават важността на диверсификацията на акциите в портфейла ви. Е, ние също така имаме полза от диверсифицирането на това, което ни дава смисъл в живота, независимо дали това е радостта, която може да получите, като сте по-активен родител, или вълнението, което идва от доброволчеството за кауза, която ви вълнува", казва авторът.

Премахването на приоритетите в работата може да ви помогне да бъдете по-продуктивни, което от своя страна може да направи работата ви по-малко стресираща.

CEO революция: Изпълнителни директори на непълно работно време Изпълнителен директор на непълен ден е модел, който навлиза във все повече компании отвъд Океана

Предишни изследвания показват, че прекарването на по-дълга почивка по време на работния ден и наличието на хобита извън работата не просто предотвратяват прегарянето – те могат да стимулират творчеството, да ви помогнат да се концентрирате и да направи времето, което прекарвате в срещи и задачи, по-ефективно.

Може да звучи "нелогично", но "постоянното мислене за работа не винаги ще ви доведе до най-добрата работа", казва Столцоф.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg