Мениджмънт на информацията, или бъдещето е за многостранно развитите личности

1030
Мениджмънт на информацията, или бъдещето е за многостранно развитите личности

Защо авторът акцентира върху мениджмънта, а не върху технологиите? Защо в по-голямата си част книгата съдържа принципи, методологии и технологии, присъщи по-скоро за бизнес мениджърите, отколкото за тези в областта на информационните технологии?

Авторът дава изчерпателни отговори на тези и на много други въпроси за бъдещето на информационните системи и информационните технологии, защото бъдещето в тази област принадлежи на “многостранно развити личности” – бизнес архитекти, бизнес технолози, системни аналитици и мениджъри на проекти.

Целта е да бъдат запознати читателите с необходимите дейности за осъществяване на мениджмънт в организациите и тяхното прилагане за подобряване качеството на информацията. Фокусът ще пада преди всичко върху планирането и мениджмънта на информационните защити.

В „Мениджмънт на информацията“ авторът проследява:
- природата на мениджмънта и важното значение на информацията в ежедневната работа на мениджъра
- отговорът на въпроса “Стратегически ли са ИС?” и как те се свързват с бизнес стратегията на организацията
- рамките на архитектура и модел на организациите
- процесът на стратегическо изравняване на бизнеса на ИТ със съответните компоненти: бизнес стратегия, ИТ стратегия и въпросите, свързани с ИС
- сферите на решения в областта на ИТ – принципи, архитектура, инфраструктура, бизнес приложения, инвестиции и приоритети
- функциите и ролята на главния информационен мениджър и на звената на ИТ в организациите
- принципите на мениджмънт на информацията и информационните активи
- жизненият цикъл на информацията, процесът на планиране и измеренията на качеството - балансираната система от показатели за ефективност и спецификата при прилагането й за ИТ.

Разгледани са проблемите на договаряне, организационни процеси и процеси на проекта, технически проекти. Не са пропуснати и обясненията за разликата между мениджмънт на проекти и изграждането на системи, рамката за мениджмънт на инвестициите в ИТ, тяхната възвращаемост и разбира се, оценяването на ефективността на ИТ услугите и процесът на аутсорсинг на ИТ услуги и системи.

Показани са и най-популярните инструменти за одит на ИТ, които се поддържат и развиват от световно признати и уважавани организации.

„Мениджмънт на информацията“, с разглежданите в нея теми и значимостта на изложеното в тях знание, я прави ценно помагало за студенти, специализанти и докторанти. Книгата предлага богат практичен и теоретичен ресурс, необходим на всички ръководители, работещи на средни и висши управленски нива в министерства, агенции и публични организации.

Д-р Иван Сариев работи повече от десет години в областта на информационните технологии. Автор е на много публикации и теми като: Електронно правителство, Аутсорсинг на IT услугите, IT като стратегически актив, Модел на организациите – методология на промените и др.


Автор: Иван Сариев

Издателство: Класика и Стил

Стр. 276
Цена 20.00 лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg