Бизнесът: Нивото на висшето образование у нас е лошо

1476
Бизнесът: Нивото на висшето образование у нас е лошо

Около 60 процента от предприемачите оценяват нивото на висшето образование в България като по-лошо от това в Европейския съюз, показва анкета на Българската асоциация за управление и развитие и вестник "Пари".

Едва 1.8 процента от бизнесмените смятат, че родното висше образование е на много по-високо ниво от дипломата, получена в Евросъюза.

Предприемачите оценяват като най-добро обучението за икономисти в УНСС, на инженери и компютърни специалисти в Техническия университет в София и на юристи в Софийския университет.

Основните проблеми, според ректора на УНСС Борислав Борисов, са, че има масовизация на висшето образование - в университетите се обявяват повече места, отколкото са завършилите гимназисти. Така, за да влезе във ВУЗ, на практика е достатъчно младежът да има оценка, различна от двойката.

Самата система на финансиране стимулира тази схема - пари се дават не за качество на обучението, а за обявен брой учебни места. Алтернативен модел предложи днес зам.-ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси Йордан Христосков. Според него висшите училища могат да ползват персоналния регистър в НОИ, за да видят колко от завършилите при тях студенти са се реализирали и с каква заплата. Това би дало друга основа за финансиране на университетите.

Бизнесът пък смята, че липсва комуникация с висшите учебни заведения. Не е склонен грешките в образователната система да са за негова сметка - той да ги коригира, едва когато завършилите постъпят на работа.

Източник: БНР; БНТ

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg