Десет неписани правила за работещите жени

3534
Десет неписани правила за работещите жени

Сексизмът все още съществува, пише сп. „Форбс", като цитира експеримент в Ню Йорк. На музикално прослушване сложили завеса, която да скрива музикантите от журито, след което се забелязало, че броят на одобрените жени е скочил.

Разликата е, че днес сексизъмт е малко по-префинен от преди време. Мъжете са се научили да се държат възпитано с жените, но все пак дискриминация има.

Жените обаче не трябва да се отказват от амбициите си, заради това. Има някои неща, които работещите дами трябва да имат предвид:

Увереността е вродено качество на мъжете

Още от малки деца на футболното игрище, животът на мъжете е белязан от съревнование. По времето, в което започват първата си работа, те са свикнали да се съревновават и да се защитават. Те са се усещали и победители, и победени. В едно скорошно изследване става ясно, че жените обикновено подават молба за работа, само ако покриват 100% от изискванията, докато мъжете подават молба, ако покриват средно 60%.

Жените автоматически се считат за невидими, освен ако сами не променят това

Ако искате да ви забележат - говорете, поискайте си задачи, изтъквайте постиженията си. Шарън Алът, председател на Deloitte LLP, споделя как преди време не е била повишена, въпреки че е заслужавала. Когато отишла при шефа си и попитала защо мястото е дадено на друг, при положение че тя е постигнала цел А, B и C, шефът отвърнал „О. Ами аз не бях забелязал, че си постигнала цел А, В и С". Дори и да загубите дадено място, то поне се уверете, че сте го загубили, защото някой е бил по-добър от вас, а не защото не са ви забелязали.

Претенциите

Проучвания показват, че и на мъжете, и на жените, прави лошо впечатление, когато една жена заяви претенции за по-висока стартова заплата. Впечатлението обаче не е толкова негативно, когато претенциите идват от мъж. Излиза, че мъжете получават плюс за това, че са смели в изискванията си, а жените само минус. За това трябва да овладеете баланса между нахалност и увереност.

Жените са различни

Жените и мъжете са равни, но различни. Това е нещо като правилото за расова сегрегация преди време. Какъвто и да е броят на дамите в една фирма, разделение винаги ще има.

Жените са добри работници, но рядко са пионери в областта си

Маргарет Тачър казва „Ако искате някой да ви обясни нещо - попитайте мъж. Ако искате някой да свърши нещо - помолете жена." За съжаление това мислене държи някои жени цял живот в средния мениджмънт. Мъжете умеят или по-скоро, си позволяват да предвиждат бъдещето, да развиват нови теории и за това, обикновено те са пионерите в дадена област.

Наемат мъжете на базата на обещание

Мъжете биват наемани на базата на потенциал, докато за да наеме жена, един работодател трябва да се е убедил в опита и квалификацията й.

Външният вид има значение

Не показвайте много плът. Това извиква асоциации с други места, а не с офиса.

Не очаквайте да получавате много обратна връзка

За да бъде успешна работата, трябва да има обратна връзка между работодател и служител. Мъжете шефове обаче, може да не се чувстват много комфортно да дават такава информация на подчинените жени, така че вие ще трябва да си я поискате.

Никой няма доверие на майките

Никой няма доверие в лоялността на работещите майки - на тях се гледа на хора, които всеки момент ще си тръгнат. Най-малкото не им се предлагат повишения или командировки, пред претекста, че е по-добре да имат повече време, което да прекарват с децата си.

Да, лично е

Някъде по средата на йерархията в мениджмънта, повечето конкуренти са сравними и заменими. За това факторът, който може да доведе до вашето повишение е не на какво сте способни (тъй като вашите възможности са доста съпоставими с тези на другите), а кого познавате. Понякога, за да се издигате нагоре по стълбицата, някой трябва да ви издърпва.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg