Има и негативни за пазарите дни

895
Има и негативни за пазарите дни

Много от пазарните участници имат усещането, че пазара върви само надолу. Често негативните дни на щатските пазари се преекспонират и медиите им отделят твърде голямо внимание. Ето обаче малко факти в тази насока, дадени от изданието money.usnews.com.

През последните 41 години броят на сесиите, в които индексът S&P 500 е приключил на отрицателна територия, е бил 119 средно на година, или 47% от всички търговски сесии.

Възможно е много инвеститори да смятат, че ситуацията е значително по-различна през последните 11 години, когато пазарът преживя два мечи пазара и изключително трудно лято през изминалата година.

Всъщност обаче нещата не са такива. За периода е имало отново 119 дни на спад, средно на година, колкото е бил средния им размер за целия период от 41 години.

Разделен на две половини между 1970-1989 година и 1990-2010 година съотношението на броя на негативните сесии е било също почти еднакво - съответно 48, срещу 47%.

Всъщност анализаторите от изданието наблягат, че това, което се е променило е начинът на получаване на информация. Допреди десетилетие хората са чакали излизането на вестниците вечерта, за да се информират за състоянието на пазара.

Днес подобна информация залива инвеститорите отвсякъде - от интернет изданията, до телевизии и радиа. Напълно логично е медиите да отделят много голямо внимание върху негативните неща, свързани с фондовите пазари.

Инвеститорите трябва да имат в предвид също така и факта, че честота и броят на отрицателните сесии на пазара не предопределят неговото годишно представяне.

В крайна сметка обикновено пазарът приключва на по-високи нива годината. За периода между 1970-2010 г., индексът S&P 500 е регистрирал положителна доходност за инвеститорите в 31 от 41-те години.

Дневните повишения и понижения не бива да засягат дългосрочния план на инвеститорите, заключава изданието. Дори и значителни дневни понижения не засягат съществено дългосрочния инвестиционен план. По-скоро ефектът на такива дни е емоционален и е сериозно предизвикателство пред всеки трейдър.

Първото десетилетие на века между 2000 и 2009 година е един от редките десетгодишни периоди, когато индексът S&P 500 е регистрирал отрицателна средногодишна доходност.

Не бива обаче, този резултат да се пренася за в бъдещи периоди. Инвеститорите не бива да оставят преживяното през последните 10 години да засегне дългосрочните им инвестиционни планове.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg