Износът е секторът с потенциал за ускоряване на ръста у нас

2747
Износът е секторът с потенциал за ускоряване на ръста у нас

Износът е секторът, който носи потенциал за ускоряване на ръста на страната ни - около тази теза се обединиха икономистите от панела „Икономически перспективи пред България“ по време на шестото издание на „Шумът на парите“, провело се през миналата седмица.

Участие в панела взеха Георги Ангелов, главен икономист в „Отворено общество“, Владимир Каролев, финансист, Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, Георги Ганев, програмен директор по икономическите въпроси в Център за либерални стратегии, Илиян Скарлатов, управляващ партньор в Mane Capital и Димитър Костадинов, управляващ партньор на Ентреа Кепитъл.

„Вътрешният пазар расте с 2-3%, а износът към миналия месец има ръст от 23%. За малка страна като България външният пазар е необятен. Вътрешният пазар, освен малък, е разпределен. Дори еврофондовете са наместени. Като сума те са ограничени и въпросът е накъде ще ги насочим. В момента перспективите навън са добри“, заяви Георги Ангелов.


Г. Ангелов: Трябва да насочим усулията си към износа

Подобна теза изрази и Димитър Костадинов: „Експортноориентираните сектори са с добри позиции. Най-общо това са бързооборотни стоки – производство и преработка. Повечето компании обаче са с ниска добавъчна стойност, като изнасят суровини или материали. Хранително-вкусовата, леката промишленост и химическатта промишленост доминират износа на страната ни“.

По отношение на предизвикателствата пред страната ни, общото мнение на специалистите бе, че липсата на прозрачна и прогнозируема бизнес среда, както и на структурни реформи в ключови системи, като съдебната, пенсионната и образователната, са сред основните проблеми, които отблъскват инвеститорите.

И. Скарлатов: Събуждам се с очаквания за ново безумие

Липсата на ясна и предвидима среда за функциониране на бизнеса бе най-добре обобщена от Илиян Скарлатов.

„Всеки ден, когато се събудя, очаквам поредното предложение за безумие – закон или наредба, тип компаниите, които са на борсата, не могат да притежават земеделска земя. Нещо, което го няма никъде в Европа. Тип – национализиране на националните фондове под формата на избор. Обаче избор няма!“. 

„За съжаление, липсата на реформи, предвидимост и конкурентна равнопоставеност отблъсват инвеститорите. Някои компании на ниво бордове решават да не разглеждат България като страна за инвестиране. Тази феодална бизнес страна плаши инвеститорите и спъва държавата ни.

За съжаление, това са основни пречки. От друга страна, демографският срив, липсата на качествени кадри са други негативи, свързани със страната ни“, посочи Димитър Костадинов.

Д. Костадинов: Феодалната бизнес среда плаши чуждите инвеститори

Като една от системите с най-критична нужда от структурни реформи бе посочена съдебната система. „Първата основна реформа в България, без която нищо друго не може да потръгне, е реформата на съдебната система. Очевидно добър бизнес не може да се прави в условията на феодализъм. В такава среда няма как да има дългосрочен икономически растеж“, според Георги Ганев.

Г. Ганев: Бизнес не може да се прави в условията на феодализъм

„Мисля, че няма нужда да се срути всичко, преди да го започнем наново“, заяви Владимир Каролев. Една от системите, в които може би ще се случи реформа, преди да се срути, е именно пенсионният сектор.

Преди НОИ наистина да се срути и да се наложи още повече от данъците да отидат за плащане на пенсии, наистина сега, тези месеци, тези седмици трябва да се направи някакъв натиск за пенсионна реформа", заяви Каролев.

В. Каролев: Дойде ли време за структурни реформи?

Напълно противоположно мнение по отношение на пенсионната система изрази икономистът Георги Ангелов. „Пенсионната система вече се струтила в страна, където повече от една трета са пенсионери и повече от половината се пенсионират далеч преди навършване на пенсионната възраст.

Не може повече от половината от хората да точат една система. Може няколко процента да я източват, но когато всички източват системата, тя загива“, заяви Ангелов.

Какво може да направи страната ни, за да подобри средата за инвестиции и да привлече чуждестранни капитали?

„За да откликнем на все по-глобализиращата се икономика, трябва наистина да приложим формулата ХОП - хора, образование, правила. Върху тези три момента ние, като агенция, работим към настоящия момент с малки крачки, но с цел постигане на голямото ХОП“, коментира Стамен Янев от Българската агенция за инвестиции.

„Имаме талантливи хора и добри услуги. Самият факт, че можем да изнасяме центрове споделени услуги тук, означава, че имаме добри кадри в право, финанси, данъци, одит, езици“, допълни още той.

„Развитие в положителна посока в България не може да има без реформи в съдебната система и администрацията“, според Илиян Скарлатов.

„Трябва да използваме ситуацията в момента, за да изпъкнем. Политически и геополитически имаме добронамереност от страна на Европа, предвид на това, че изпъкваме спрямо Гърция. Всички тези рискове, които са налице и се очакваше да ни вредят, можем да ги обърнем и да спечелим от тях. Трябва да капитализираме“, смята Георги Ангелов.

„Трябва да продължим да хвърляме усилия за развитието на благоприятна за IT-сектора среда. Оказа се, че когато говорим за пренос на данни, България действително е една от най-добре представените държави в Европа с много сериозно предимство и това е основна причина много компании да аутсорсват информационни и консултантски услуги“ според Димитър Костадинов.

Ст. Янев: Икономическите перспективи пред България са добри

Подобно мнение изрази и Стамен Янев: "Имаме талантливи хора и добри услуги. Самият факт, че можем да изнасяме центрове споделени услуги тук, означава, че имаме добри кадри в право, финанси, данъци, одит, езици. Това е предпоставка ние да търсим изнасяне на капитали към България. Капитали, които да бъдат на борсата и това може да бъде постигнато, като репликираме някои от възможностите“.

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg