Какъв сте: трейдър или инвеститор?

2986
Какъв сте: трейдър или инвеститор?

Може би сте си задавали въпроса дали сте трейдъри или инвеститори и каква всъщност е разликата между двете. На тези въпроси отговарят от TradingMarkets.com.

Какво е инвестирането?

Инвестиране имаме, когато купуваме акции с надежда за бъдеща печалба, като под бъдеща, можем да разбираме дори и след няколко години.

Думата идва от латинското “vestis” и буквално означава да сложите парите си в нечий джоб с цел да получите нещо в замяна на този заем. Това е класическото значение на идеята да получавате пари от свой капитал, без да полагате усилия за това.

След първоначалното купуване на книжа, инвестирането е една пасивна дейност.

Какво е търгуването?

Когато търгувате, вие влагате парите си в “няколко различни чужди джоба". Търгуването е активна дейност и най-общо с тази си същност се различава основно от инвестирането.

При търгуването вие купувате и продавате (акции или други активи) с цел получаване на печалба в сравнително кратък период от време.

На много финансови пазари, не само че можете да купите активи, които считате, че ще поскъпнат, но и можете да продавате активи (които не притежавате), за които считате, че ще поевтинеят, или така наречените "къси продажби".

Продажбите на късо се правят тогава, когато считате, че цената на дадена акция ще се понижи. Трейдърът взема назаем акции от брокера си и ги продава на пазара по текущи цени.

След спада на цената (ако се случи това), той ги купува обратно на по-ниска цена и ги връща на брокера си, като запазва разликата в цената – това е неговата печалба.

За да бъде търгуването успешно, важно е пазарът да е ликвиден – да има много продажби и покупки. Фондовите пазари са много популярни точно за това – те са по-ликвидни от другите видове пазари и на тях има много и различни емисии, чиято волатилност прави търгуването с тях доходно.

Инвестирането и търгуването не се изключват взаимно. Много хора ги съчетават успешно и то на един и същ пазар. Много трейдъри пък инвестират печалбата си от търговията с акции в други, по-малко ликвидни пазари, като този на недвижими имоти например.

Счита се, че инвестирането е по-сигурна дейност от търгуването. Много хора избират да търгуват с малко суми като хоби, а спестяванията си влагат в пенсионни фондове например.

Честа грешка на инвеститорите е това, че влагат парите си в акции на неподходяща компания и ги задържат, дори и когато виждат, че цената пада. В повечето случаи един трейдър би продал веднага, щом заподозре, че изборът му на акции се е оказал неуспешен, докато инвеститорите може и да задържат книжата за по-дълго отколкото трябва.

Дейв Гудбой съветва инвеститорите да комбинират методите на инвестиране и търгуване – така според него се създават най-устойчивите портфейли.

Той изтъква, че трябва да се инвестира в добри акции, като ако нямате необходимия опит, добра идея е да поверите на някого управлението на инвестициите си.

В същото време, заделете определена сума от парите си за търгуване, за да може да се възползвате от краткосрочните възможности.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg