Какво е валутна кошница и как се прави?

5055
Какво е валутна кошница и как се прави?

Валутният пазар е най-големият и ликвиден финансов пазар. На него ежедневно се търгуват обеми от около 5.3 трилиона долара. Това е сериозно повишение в сравнение с обемите от 4 трилиона долара средно през 2010 година.

Освен с традиционните валутни двойки на валутния пазар инвеститорите могат да си правят и да търгуват с валутна кошница. Това има известни предимства пред търговията с една валутна двойка.

Какво представлява валутната кошница? Валутна кошница е съвкупност от сделки с една и съща валута, участваща в тях. Така например, кошницата с британски паунд може да включва GBP/USD, EUR/GBP, GBP/AUD и др.


Ако купуваме кошница с британски паунд, това в нашия случай означава да купуваме паунд и да продаваме долари, да продаваме евро и да купуваме паунди и да купуваме паунд, продавайки австралийски долари.

По този начин , ние сме с ефективна дълга позиция в британския паунд, като едновременно сме го купили срещу щатски долари, евро и австралийски долари.

Какви са ползите от търговията на валутна кошница вместо конкретна валутна двойка?

Основното предимство на валутна кошница, е че тя предоставя лесен начин да изразите мнението си за пазара, използвайки една валута, като в същото време диверсифицирате (намалявате риска от специфичните фактори при търговията с една-единствена валутна двойка).

С разпределението на сделките в три или повече различни двойки, вие печелите и губите с движението на британския паунд нагоре или надолу.

В нашия случай, ако приемем, че очакваме британският паунд да набира сила, то има два начина да го търгуваме.

Единият е да го удължим спрямо конкретна валута – например еврото. Паундът може и да започне да поскъпва спрямо останалите основни валути, но да не поскъпва спрямо еврото, поради специфични фактори, свързани с единната валута, които също я оскъпяват спрямо останалите основни валути (лихвена политика, макроданни, изявления на ЕЦБ и др.).

Другият начин на търговия при очакване за поскъпване на паунда е да го удължим спрямо много валути (правейки валутна кошница), като така ще избегнем специфичните фактори от търговията му спрямо конкретна валута.

Допълнително предимство е, че кошниците могат добре да изгладят волатилността на пазара. Това е от голяма полза при изнасяне на новини. С пълна сила важи това в случаи, когато трейдърите искат дълго време да задържат позицията си, като играят за по-голямо движение.

Критични стават нещата с волатилността и поради факта, че валутните трейдъри често ползват заемен капитал, което прави портфейлите им много чувствителни към малки изменения в котировките.

Какви валутни кошници са на разположение?

Инвеститорите могат сами да си правят валутна кошница, скъсявайки или удължавайки конкретна валута спрямо други валути.

Инвеститорите могат да прибягват и до ползването на готови кошници, направени от професионалисти и посредством базирани върху валутите индексни фондове.

Така например доларовият индекс на практика представлява индекс базиран на представянето на долара спрямо деветте основни валути. Купувайки доларовият индекс, инвеститорът на практика залага на долара спрямо останалите девет основно-търгувани валути и обратното, скъсявайки го инвеститорите залагат на слабост на долара.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg