С какво инвестициите на БФБ са по-добри от на чуждите пазари?

2342
С какво инвестициите на БФБ са по-добри от на чуждите пазари?

След като разгледахме предимствата на международните пазари пред родната фондова борса, ще се опитаме да намерим причини, които да ви накарат да не изоставяте целия си портфейл на родния капиталов пазар.

Ето и как недостатъците на родната борса понякога могат да са предимства, особено в несигурни за финансовите пазари времена като настоящите.

1. Догонващ потенциал


Въпреки силното представяне на БФБ през изминалата година, родните индекси все още значително изостават в ръста си зад развитите капиталови пазари.

От дъното си през февруари 2008 година до момента индексът на сините чипове SOFIX се е повишил със 130%. За сравнение широкият щатски индкес S&P 500 се е повишил със 185% от дъното си през 2007 година.

Трябва да отбележим и факта, че родната борса закъсня значително с началото на повишението си в сравнение с останалите пазари, като то стартира едва в средата на 2012 година, когато вече бяха минали три години от бичия пазар в САЩ и Европа.

2. Инвеститорската фаза, в която се намираме

Все още пазарът ни е във фаза на оптимизъм - или в относително начална фаза на един дългосрочен „бичи пазар“.

Казано по друг начин, трябва да минем през още две инвеститорски фази на ръст, преди да сме стигнали до еуфорията, за която има съмнение, че се намират щатските пазари в момента (които използваме като барометър за световните пазари), или са много близо до нея.

3. Липсата на къси продажби може да е в услуга на инвеститорите

И ако съжалявахме за слабото развитие на родния капиталов пазар и липсата на къси продажби преди 6 години, когато пазарът се сриваше, липсата на такива в момента може и да е добра новина за инвеститорите. Това може да ги предпази от „неразумни“ действия в период, когато пред пазара е възможно да предстоят дълги години на възстановяване на огромните загуби.

4. Слабата ликвидност също може да е предимство

Потенциална корекция в следващите месеци на международните пазари, за която предупреждават много водещи инвеститори (и за каквато се подготвят топ портфолио-мениджъри), може да се преживее леко и без съществени загуби от родните инвеститори именно поради ниската ликвидност.

Слабите ръце отдавна са вън от играта на БФБ и всяка по-сериозна корекция може да се използва от големите инвеститори за попълване на портфейлите им, докато международните пазари регистрират по-съществено връщане.

5. Липсата на маржин търговия има и добри страни

Ползването на заемен капитал е нож с две остриета. Обикновено инвеститорите научават за второто острие по трудния начин, губейки основна част от капитала си, след като са прибегнали до ливъридж ефекта (или на това да са инвестирали средства, многократно привишаващи техните собствени).

Така че липсата на възможности за маржин търговия може и да има добър възпитателен ефект за инвеститорите, особено за начинаещите.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg