SOFIX все още значително над 50-дневната си SMA

2054
SOFIX все още значително над 50-дневната си SMA

Явно инвеститорите не харесаха новия състав на SOFIX, защото индексът на сините чипове регистрира понижение през тази седмица, след като не съумя да се справи с психологическото ниво от 400 пункта.

И докато понижението е факт, няма нищо притеснително на този етап или поне докато 50-дневната пълзяща средна на индекса е значително под настоящите нива от 386 пункта. В момента тя е при ниво от 374 пункта.

Бичите нагласи за индекса се запазват, докато той е над посочената линия.

Единственият проблем е, че се отдалечаваме от 200-дневната пълзяща средна, прилежаща на нива от 419 пункта.

Проблем е доколкото за промяна на низходящия тренд и трайна такава на нагласите е необходимо индексът да се настани трайно над тази линия.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Common Stocks
# 0
16:09 | 25 September 2010
Намаляването на броя на дружествата в Софикс ще се прояви в по-голямата волатилност на този индикатор за състоянието на българския капиталов пазар. Запазването на бичия тренд е факт, въпреки третото поред намаляване на стойността на най-стария български борсов индекс в края на седмичната търговия. Дружествата в новия София с добри финансови резултати, рентабилна дейност и съответно подобрени финансови съотношения имат по-голяма пазарна капитализация. Логично акциите на останалите се търгуваха при по-ниски цени. Ефективният капиталов пазар определя равновесната пазарна цена на борсово търгуваните дружества. Спекулациите с цените на различните видове ценни книжа също са част от борсовата търговия, но тези спекулации обикновено влияят краткосрочно на фондовите пазари. Поздрави за екипа на Профит.Бг.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg