Изкуственият интелект унищожава старите професии, но създава нови

5749
Изкуственият интелект унищожава старите професии, но създава нови

Изкуственият интелект ще създаде толкова работни места, колкото и ще отнеме. Това се казва в доклад на консултантската компания PricewaterhouseCoopers, цитиран от BBC. 
 
Според експертите "умните" машини ще ускорят икономическия растеж и ще създадат нови възможности за кариерна реализация, докато в същото време някои професии ще станат излишни и постепенно ще отпаднат. От компанията предупреждават, че в този процес ще има и печеливши, и губещи. 
 
Дебатът за влиянието на изкуствения интелект върху индустрията и пазара на труда продължава вече години наред. Песимистите са на мнение, че той ще остави много хора без работа. Според тях, за разлика от предишните технологични революции, роботите и алгоритмите на бъдещето ще могат да се занимават и с интелектуален труд, а не само с рутинни задачи.  
 
Главният икономист на PwC Джон Хоуксуърт обаче смята, че нещата не се различават кой знае колко от всички досегашни технологични пробиви в историята на човечеството. 
 
"Всяка нова технология, от парния двигател до компютъра, води до изчезването на някои професии, но увеличава драстично производителността на труда. Това от своя страна намалява цените на продукцията и увеличава реалните доходи заедно с потреблението. Така се създава търсене за нови работни места", казва той. 
 
Анализът на PwC, който изследва пазара на труда във Великобритания, показва, че роботизацията и развитието на изкуствения интелект ще се отразят по различен начин на отделните сектори от икономиката. Общо за периода от 2017 до 2037 година се очаква около 7 милиона позиции в Обединеното кралство да бъдат заети от машини. В същото време ще бъдат създадени 7,2 милиона нови работни места. 
 
Разпределението обаче няма да е пропорционално между отделните сектори, показват прогнозите. В здравеопазването се очаква увеличение на заетостта с 22%, в научно-изследователската сфера - с 16%, а в образованието - с 6%. В същото време работните места в промишления сектор вероятно ще намалеят с цели 25 на сто, а тези в логистиката и държавната администрация - съответно с 22 и 18 на сто, прогнозират от PwC. 
 
"От четвъртата индустриална революция ще спечелят най-много хората, които притежават високо развити дигитални умения, креативност и способност за екипна работа. Тези неща все още не могат да бъдат усвоени от машините", казва анализаторът на PwC Юън Камерън. 
 
Консултанската компания обаче не е единствената, която поддържа тезата, че развитието на изкуствения интелект няма да е чак толкова катастрофално за трудовия пазар. През април тази година Организацията за икономическо сътрудничество и развитие оспори прогнозата на Оксфордския университет, според която 47% от работните места в САЩ и 35% от тези във Великобритания ще бъдат автоматизирани през следващите 20 години. 
 
От ОИСР смятат, че в Съединените щати "изчезващите" професии няма да са повече от 10%, а в Обединеното кралство - 12%. Организацията обаче предупреждава, че все повече служители ще трябва да променят и усъвършенстват своята квалификация и умения, ако искат да останат конкурентоспособни на трудовия пазар.    

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg