Несигурността се завърна на финансовите пазари, а опасенията от глобалната търговска война оказват допълнителен натиск върху борсовите индекси.

Въпреки това има компании, чиито финансови показатели продължават да се движат във възходяща посока, защото се възползват от дългосрочните тенденции, които не се влияят от временните политически сътресения, пише колумнистът на Marketwatch Джеф Рийвс.

Според него тези "мегатрендове" са идеално убежище както за инвеститорите, предпочитащи стабилността, така и за тези, които търсят нови идеи и възможности за бърз растеж.

Част от тези иновативни компании вероятно ще се нуждаят от повече време и търпение, преди да се превърнат в истински пазарни фактори, но бъдещето със сигурност ще е на ваша страна, ако решите да си купите от техните акции.

Рийвс откроява пет дъргосрочни тренда, които дават интересни инвестиционни идеи:

Изкуствения интелект

Машинното учене и изкуственият интелект вече не са в сферата на научната фантастика. Все повече компании интегрират AI решения в своя бизнес, които им помагат да организират информационните си масиви, да ускоряват оперативните си задачи и да максимизират печалбите си.

По данни на консултантската компания IDC, цитирани от Marketwatch, инвестициите в изкуствен интелект през 2018 г. ще нараснат с 50% спрямо предходната и ще достигнат размер от 50 млрд. долара през 2021 г.

Един от начините да спечелите пари от тази тенденция е да инвестирате в компании, които са достатъчно големи и имат потенциала да участват в този процес. Alphabet, под чиято шапка оперира Google, са един от водещите играчи в този сектор. Те придобиха DeepMind през 2014 г. за сумата от 500 млн. долара.

Microsoft също се опитва да разшири AI функциите на своите продукти, а IBM от години предлага на пазара своята система за автоматизирано търсене на информация Watson.

Хардуерните производители, като Nvidia и Xilinx, също предлагат атрактивни възможности за инвестиции, тъй като техните продукти стоят в основата на бъдещите разработки в сферата на изкуствения интелект.

И не на последно място, ако не ви се рискува с отделни проекти, на пазара вече има и специализирани борсово търгувани фондове, като Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF, в чиито портфейли влизат книжата на много от гореизброените компании.

Електронната търговия

Потреблението продължава да демонстрира силни темпове на растеж през първата половина на 2018 г., но все по-голяма част от хората предпочитат да пазаруват онлайн. Миналата година онлайн продажбите се увеличиха с 16% в световен мащаб - до ниво от близо 400 млрд. долара, с което регистрираха най-силното си повишение от 2011 г. насам.

Тази тенденция едва ли ще се промени, дори в случай на рецесия в Съединените щати и временно свиване на потребителското търсене, смятат експертите. Освен това тя е глобална и важи за почти всички държави по света.

В Азиатско-техоокеанския регион, например, онлайн продажбите са нараснали с 31% през 2017 г., докато общият търговски оборот се е увеличил с едва 7%, показват данните на eMarketer.

Как да се възползвате от този тренд? Очевидният отговор се крие в акциите на компании, като Amazon и техния азиатски конкурент Alibaba Group. Те са водещите играчи в сектора, но има и много други компании, които постигат впечатляващи финансови резултати.

В тази група попадат и специализираните сайтове, като платформата за покупко-продажба на автомобили Carvana. Нейните акции поскъпнаха със 120% за последните 12 месеца. Тези на мебелния онлайн магазин Wayfair регистрираха ръст от 60 на сто.

И в тази сфера не липсват секторните ETF-и, като Amplify Online Retail, който за последната година реализира възвръщаемост от цели 50%.

Мобилните разплащания

Всеки, който е използвал кредитната си карта за покупка на сандвич на улицата или е плащал през мобилния си телефон в закусвалнята, е наясно, че кешът се използва все по-рядко. Консултантската компания Capgemini прогнозира, че до 2020 г. в света ще се обработват по 720 млрд. мобилни трансакции.

Любопитното е, че Съединените щати всъщност изостават от този тренд, в сравнение с други държави. Миналата година в Китай са обработени мобилни разплащания в размер на близо 9 трилиона долара. На този фон, регистрираните в САЩ 112 милиарда изглеждат незначителни.

Всичко това предоставя много интересни възможности на инвеститорите, включително и за разширяване на портфейла в посока на развиващите се пазари. Компании, като Square и Fiserv, са пряко свързани с разрастването на дела на мобилните трансакции.

Водещите играчи в областта на онлайн търговията, като Alibaba и Tencent, също работят в тази посока, респективно със собствените си системи за разплащания Alipay и WeChat, които доминират на китайския пазар.

В по-общ план, борсово търгуваният фонд ETFMG Mobile Payments дава възможност за цялостна инвестиция в бъдещето на мобилните разплащания. За последната година дяловете му поскъпнаха с близо 40%.

Биотехнологиите

Секторът на здравеопазването винаги е привличал общественото внимание, като водещите теми обикновено са свързани с държавните разходи, патентите върху лекарствата и потенциалните регулации. Биотехнологичните компании обаче рядко са свързани с държавната здравна политика.

В повечето случаи те се фокусират върху технологиите на бъдещето, които могат да пренесат методите от научната фантастика в реалната медицина.

Успоредно с това поколението на "бейби бумърите" в САЩ наближава пенсионната си възраст, а с това се повишава и нуждата от лицензирането на нови лекарства за заболявания от всякакъв вид - от Алцхаймер до диабет.

BioXcel Thereapeutics, например, разработва медикамент за лечение на ракови заболявания с помощта на индивидуалната имунната система на пациента. Книжата им поскъпват с 45% от борсовия дебют на компанията през март.

Editas Medicine пък работи в сферата на генетичните модификации и опитите да се предодвратят генетично предаваните увреждания на зрението при децата. Капитализацията на копанията е нараснала с близо 120% за последните 12 месеца.

Индивидуалните биотехнологични компании обаче могат да бъдат рискована инвестиция, тъй като наливат огромни средства в изследвания, които могат да се окажат напразни. Диверсифицираните фондове, като SPDR S&P Biotech ETF, обаче са удачен вариант за намаляване на риска. Дяловете му поскъпват с 27% за последните 12 месеца.

Компютърните игри

За много хора това може и да не звучи като сериозна икономическа тенденция, но еволюцията на видеоигрите отдавна разруши стереотипа за типичния "геймър", който по цял ден виси пред компютъра в мазето на родителите си. "Геймингът" е глобален феномен, който засяга всички възрастови групи и може би по-важното - отдавна се е превърнал в огромен бизнес.

Според американската асиоциация на производителите на видеоигри, средностатистическият потребител на този тип забавления е 32-годишен, а при жените възрастта е дори още по-висока - 36. Това са хора със стабилни доходи и освен това много от тях споделят това хоби със своите деца.

Историята има и своето парично изражение - продажбите на игри в САЩ през 2017 г. възлизат на 36 милиарда долара, а в световен мащаб обемът им е над 100 милиарда долара.

В сектора има отдавна утвърдени компании, чиито акции печелят от тази тенденция. Take-Two Interactive Software и Activision Blizzard са сред тези, които могат да се похвалят с двуцифрени ръстове за последната година, а разработчиците, фокусирани върху игрите за мобилни устройства, се представят още по-силно. Книжата на Glu Mobile, например, поскъпват със 160% на годишна база.

И тук инвеститорите имат опцията да поверят спестяванията си на борсово търгуваните фондове, които разпределят инвестицията между най-големите играчи в сектора. Дяловете на ETFMG Video Game Tech са донесли възвръщаемост от 25% за последната година.