Връчват наградите на германската икономика в България

1641
Връчват наградите на германската икономика в България

На 28 януари 2010 г. от 19:00 часа в Шератон София Хотел Балкан ще се проведе превърналият се в традиция за Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) Новогодишен прием.

На събитието министър-председателят на Република България Бойко Борисов ще връчи официално Наградите на германската икономика за 2009 г. Отличията ще бъдат връчени в четири категории, се посочва в прессъобщение на ГБИТК.

Статуетка „СЛАВА" на скулптора Александър Пройнов и грамота ще получат фирмите:

Аурубис България АД в категорията компания, член на ГБИТК, голямо предприятие.

Компанията е лидер в металургичния бизнес в страната и водещо медодобивно предприятие в югоизточна Европа. Компанията е част от групата на Аурубис АД, с централа в Хамбург, Германия и подразделения в още пет страни (Белгия, Италия, Швейцария, Великобритания и Словакия).

Дружеството се състои от няколко производствени единици: металургично производство, рафинерия, производство на сярна киселина, обогатителна фабрика. Основна дейност на компанията е преработването на медни концентрати, производството на медни аноди и катоди, както и вторични продукти като сярна киселина, фаялит и шлам. Понастоящем в Аурубис България АД работят около 760 служители, от общо 4700 за цялата група.

Компанията е инвестирала над 350 млн. евро в завода си в Пирдоп, който приватизира през 1997 г. За модернизация на металургичното производство, производството на сярна киселина и за изграждане на нова рафинерия са инвестирани 270 млн. евро. Направени са екологично ефективни подобрения съгласно изискванията на Европейския съюз на стойност 80 млн. евро.

В Пирдоп дружеството е изградила и нова рафинерия на стойност 82 млн. евро. Рафинерията е проектирана да произвежда 180 000 тона медни катоди годишно. Медните катоди на компанията са сертифицирани на Лондонската метална борса с клас „А" и марка „Пирдоп".

В категорията компания, член на ГБИТК, малко или средно предприятие ще бъде отличено Иксетик ГмбХ. Фирмата, с главно седалище в Бад Хомбург (провинция Хесен), е водещ световен производител на хидравлични и вакуумни помпи за автомобилната индустрия.

От 2006 г. Иксетик е самостоятелна фирма. Преди това тя е била под името ЛуК Фарцойг-Хидраулик и ЛуК Аутомобилтехник част от ИНА Холдинг Шефлер КГ. Днес собственик на компанията е дружеството за участия Когнетас.

В заводите на фирмата в Бад Хомбург и в Хюкесваген в Германия и в завода в Раковски край Пловдив, който фирмата откри през 2009 г., работят около 1200 работници. Към тях се добавят клоновете в Брунсуик (САЩ), Шанхай (Китай) и Йокохама (Япония), смесеното предприятие с DSI в Бангалор (Индия), партньорството с DHB в Порто Алегре (Бразилия) и представителствата в Русия и Корея.

Производственият спектър на фирмата включва хидравлични кормилни помпи, хидравлични помпи за ходови части и редуктори, вакуумни помпи за спирачни системи и смазочни помпи. Клиенти на предприятието са известни автомобилостроителни фирми като Audi, BMW, Daimler, Porsche, Renault, Toyota, Volkswagen и всички водещи производители на тежки и средно тежки товарни автомобили като Navistar, Scania, Daimler и Volvo.

Тандем-В ООД ще бъде отличено в категорията компания, нечлен на ГБИТК. Дружеството е създадена през 1993 г. Фирмата произвежда висококачествени месни продукти и деликатеси.

Почти на всички нива в дейността си, от самото начало и до днес, фирмата осъществява контакти и съвместна работа с германски компании. При проектиране на предприятието си през 2002 г. компанията ползва като консултант немското проектантско бюро Фалкенщайн, с ръководител Йозеф Фалкенщайн, който консултира Световната банка по проекти, свързани с месодобив и месопреработване.

В новоизграденото предприятие на дружеството е внедрена ERP-система на немската CSB-system - компания с над 30 годишен опит в разработването на софтуер за месодобивната и преработвателна промишленост. Този софтуер помага на компанията при покриването на един от най-високите международни стандарти за качество и безопасност на храните IFS (International Food Standard).

Над 80 % от основното технологично оборудване на компанията е с произход Германия.

Шарлопов Хотелс ще бъдат отличени за български инвестиции, направени в Германия (специална Награда на германската икономика).

Това е първата българска частна хотелска верига. Компанията работи на българския туристически пазар от 1999 г. и е единствената в България, която предлага на партньорите и клиентите си възможността да организират културно-историческа обиколка на страната в комбинация със ски, здравен, спа, еко и селски туризъм, ползвайки хотелски бази, апартаментни комплекси и еко къщи - собственост на веригата (сред, които Гранд Хотел Мургавец в курортен комплекс Пампорово, Спа Хотел Девин в планинския курорт Девин, Гранд Хотел Янтра във Велико Търново и др.).

На 17 април 2010 г. отваря врати най-новият хотел от веригата Шарлопов хотелс - четиризведният Superior Хотел Палменвалд Шварцвалдхоф във Фройденщат, Баден-Вюртемберг, Германия.

Параметри на инвестицията в хотела са следните - планирана стойност на инвестицията (7 млн. евро), планирани работни места (55, от тях очакван брой на работните места за българи е 20), очаквани приходи от продажби през 2010 г. (3 млн. евро), работни места в България в Шарлопов хотелс и в хотелите от веригата (420).

 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg