400-те най-големи руски компании с ръст от 24% на приходите

987
400-те най-големи руски компании с ръст от 24% на приходите

През 2007 г. темповете на ръст на приходите на 400-те най-големи руски компании спаднаха до 5-годишния минимум. Намаляла е и рентабилността на бизнеса, сочи класация, цитирана от „Ведомости“.

Приходите на 400-те най-големи руски компании, включени в редовната годишна класация на „Эксперт-РА“ са се увеличили през миналата година само с 24.4%. Темповете на ръст на приходите намаляват вече втора година поред, през 2003-2006 г. те са растели средно с 29% ежегодно.

Миналогодишният резултат е минимален за пет години. В реално изчисление ръстът е два пъти по-скромен, отколкото в номинално: цените на промишлените стоки през 2007 г. са нараснали с 12.2%. Още по-скромен е ръстът на печалбата преди плащането на данъци (16%) и чистата печалба (18.1%), с малко е спаднала рентабилността.

През 2007 г. най-добре са работили 200-те най-големи непублични компании, чиито рейтинг публикува през септември списание „Форбс“: техните приходи са нараснали с 31%. В първата десетката на класацията на „Эксперт-РА“ няма много промени.

„Норилски никел“ измести „Татнефт“ (слязъл от 10-то на 12 място), подобрили са позициите си РЖД и „Роснефт“, оглавяват класацията, както и преди, „Газпром“ и „Лукойл“. В рейтинга дялът на суровинните компании е голям, а топлинно-енергийният комплекс започна да се забавя още през 2005 г., обяснява Владимир Салников от ЦМАКП: тогава компаниите достигнаха пределното равнище на добив и износ.

Наистина, приходите на петролните и газови компании са нараснали само с 15.8%. През тази година доходите на суровинните компании ще се увеличат значително заради скока на цените на суровините през първото полугодие, отбелязва Салников. Цената на петрола бе супер печеливша и настоящото и понижаване няма да развали годишния резултат, добавя Валерий Миронов от Центъра за развитие.

С рекордни темпове са нараснали приходите на производителите на строителни материали – с 73.6% (в класацията има четирима представители на този отрасъл). Под средния показател (19.6%) и два пъти по-малко, отколкото преди година, са нараснали приходите в цветната металургия.

С 34% са се увеличили приходите на машиностроителите, с 35% - производителите на храни. Обемът на продажби на 48-те машиностроителни компании е достигнал 60.8 млрд. долара – приходите не са се увеличавали така от 2002 г.

Най-бързо растат заводите, произвеждащи чужди автомобили. Отрасълът расте за сметка на автомобилостроенето, заяви анализаторът на ИК „Метропол“ Михаил Пак: по отделните направления производството се е увеличило от 3-4 пъти, а като цяло с 50%. Ръстът ще продължи за сметка на автомобилните предприятия, убеден е той: за 8-те месеца на 2008 г. продажбите на чужди автомобили са нараснали с 42%, производството ще се увеличава, а от 2010 г. ще заработят и заводите на „Ситроен“, „Мицубиши“ и „Пежо“.

Отрасълът се стимулира и от ръста в предприятията от военно-промишления комплекс, добавя Пак. Над три четвърти от съвкупните печалби на 400-те компании са спечелени от една десета от тях: 19 петролни и газови (64%) и 20 предприятия от черната металургия (12.8%).

Но за три години дялът на най-големите 40 компании е намалял с 3.9% пункта до 63.4%. Ръстът на инвестициите (на 69 компании, които са отговорили в анкетата на „Эксперт-РА“) е намалял от 45% през 2006 г. на 37%.

При компаниите от първата стотица заемите осигуряват не по-малко от 50% от инвестициите, а при останалите – едва четвърт, отбелязва заместник-директорът на „Эксперт-РА“ Дмитрий Кабалевский. Големите публични компании с открита отчетност по-лесно привличат заемен капитал, заяви Егор Фьодоров от „Банката на Москва“.

Не всички компании могат да взимат кредити: лихвите по кредитите още през миналата година превишаваха рентабилността на машиностроителните предприятия, добавя Миронов. През тази година ще им бъде още по-трудно да теглят заеми.

Лоша е ситуацията и с вложенията в НИОКР, отбелязва директорът на „Эксперт-РА“ Дмитрий Гришанков: едва 0.5% от приходите /при компаниите, разказали за дела на тези вложения/. Най-активно инвестират в изследвания предприятия с държавно финансиране, отбелязва той. Забавянето на ръста на приходите на компаниите ще продължи както през тази, така и през следващата година, предупреждава Миронов.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...