Лондон с най-високо ниво на престъпност сред западноевропейските столици

2014
Лондон с най-високо ниво на престъпност сред западноевропейските столици

Лондон е най-опасната столица сред страните от ЕС, сочи изследване по отношение на престъпността направено сред 18 държави. Непосредствено след столицата на Великобритания се нареждат Амстердам, Дъблин, Белфаст и Копенхаген.

Проучването е направено въз основа на така наречените "общи престъпления", включващи кражба на кола, кражби с взлом, джебчийство, въоражени заплахи и застрашително поведение. То е направено от консорциум от изследователски компании, сред които - Gallup Europe, United Nations Inter-Regional Criminal Justice Research Institute и Max Planck Institute.

Изследването е направено въз основа на анкета на 2000 души от 18 страни, включващи старите страни членки на ЕС, Полша, Унгария и Естония.

Повече от трима, от 10 запитани в Лондон, са били жертва на подобни престъпления, сочи направеното проучване.

В дъното на класацията с най-ниска степен, на така наречените "общи престъпления", са градове като Лисабон, който е посочен и като най-сигурната столица.

Сравнение с други столици извън пределите на Европейския Съюз сочи, че в Лондон стават по-често престъпления, отколкото в градове като Ню Йорк и Истанбул.

До голяма степен анализаторите обясняват този факт с голямото по размер и разнородно население на столицата, както и с факта, че тя се отличава с най-голям БВП на човек от населението в Европа.

Изследването сочи още, че около 30% от гражданите на 18-те страни членки на ЕС сред които е направено изследването се чувстват заплашени от евентуални грабежи, или не се чувстват сигурни, излизайки на улицата.

Престъпленията от сексуален характер са били най-високи в Германия, докато тези предизвикани от расови и други форми на нетърпимост, най-многобройни във Франция.

Сравнение с други подобни изследвания сочи, че равнището на престъпност в Европа се е понижило значително през последното десетилетие.

За сравнение едва 15% от анкетираните са заявили, че са били обект на "общи престъпления" през 2004 година, в сравнение с 21% през 1995 година.

Най-висока престъпност се наблюдава във Великобритания, Ирландия, Естония, Холандия и Дания, които са били с ниво на престъпност от 30% над средната за страните в Европа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg