Най-много IPO-та в Европа са били осъществени в Русия

912
Най-много IPO-та в Европа са били осъществени в Русия

През изминалата година най-много първични публични предлагания сред страните от стария континент са били осъществени в Русия, сочи изследване на консултантската агенция PBN.

Руските компании са набрали на борсата капитал в размер на 29.4 млрд. долара. За сравнение, британските компании са набрали капитал в размер на 22 млрд. долара, германските 11 млрд. долара, италианските 5.8 млрд. долара, а френските 4.9 млрд. долара.

Като цяло изминалата година е била отново рекордна за този сегмент в страни като Русия, Украйна и Казахстан, въпреки понижението на пазарите там.

Първото място на Русия доказва ключовата роля на страната сред развитите и развиващите се фондови пазари, както и все по-голямото намаляване на различията със западноевропейските борси.

Друга промяна е фактът, че ако при провеждането на първичните публични предлагания преди няколко години в страната целта бе руските олигарси да кешират част от инвестициите си, то през изминалата такава около 80% от набираните средства са били реинвестирани в бизнеса на компаниите.

Броят на листванията е бил 29 през изминалата година, в сравнение с 20 през 2006 година и 13 през 2005 година.

Средният размер на проведено първично публично предлагане е бил над 1 млрд. долара, сочи още изнесената статистика, в сравнение с 917 млн. долара през 2006 година и 380 млн. долара през 2005 г.

По сектори доминиращ е бил финансовият, който е съставлявал около 52% от общите набрани средства.

За сравнениеq средният размер на суматаq набрана от първично публично предлагане във Великобританияq е бил 127 млн. долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg